"Erste banka" povećala kamate na štednju u dinarima

Bez autora
Apr 17 2011

"Erste banka" je značajno povećala kamatne stope na dinarsku oročenu štednju, u pojedinim segmentima i za 2,5 procentna poena, a novi uslovi važiće od 1. maja. Tako će kamatna stopa na oročavanje dinara na 12 meseci i jedan dan iznositi 13 odsto, dok će na period od šest do 12 meseci biti 12,5 odsto, na godišnjem nivou. Ko u "Erste banci" oroči dinare na period od tri do šest meseci, kamata će mu se obračunavati po stopi od 12 odsto godišnje, a oročavanje na manje od tri meseca ostaje sa starom kamatnom stopom od osam odsto godišnje. U prilog dinarskoj štednji ide to što prilikom oročavanja, ukoliko su vam prihodi u dinarima, nema troškova prebacivanja dinara u evro, zatim nema troškova prebacivanja evra u dinare ukoliko ušteđevinu posle budete koristili za plaćanje, na dinare su i znatno više kamatne stope, a i ne plaća se porez na prihod od kamate. S druge strane, prednosti štednje u evrima su to što je inflacija u evrozoni niža od inflacije u Srbiji, i što je evro stabilnija valuta od dinara.

"Erste banka" povećala kamate na štednju u dinarima"Erste banka" je značajno povećala kamatne stope na dinarsku oročenu štednju, u pojedinim segmentima i za 2,5 procentna poena, a novi uslovi važiće od 1. maja.

Tako će kamatna stopa na oročavanje dinara na 12 meseci i jedan dan iznositi 13 odsto, dok će na period od šest do 12 meseci biti 12,5 odsto, na godišnjem nivou.

Ko u "Erste banci" oroči dinare na period od tri do šest meseci, kamata će mu se obračunavati po stopi od 12 odsto godišnje, a oročavanje na manje od tri meseca ostaje sa starom kamatnom stopom od osam odsto godišnje.

"U prilog dinarskoj štednji ide to što prilikom oročavanja, ukoliko su vam prihodi u dinarima, nema troškova prebacivanja dinara u evro, zatim nema troškova prebacivanja evra u dinare ukoliko ušteđevinu posle budete koristili za plaćanje, na dinare su i znatno više kamatne stope, a i ne plaća se porez na prihod od kamate", izjavila je članica Izvršnog odbora "Erste banke" Jasna Terzić.

"S druge strane, prednosti štednje u evrima su to što je inflacija u evrozoni niža od inflacije u Srbiji, i što je evro stabilnija valuta od dinara", rekla je ona.

Osim kamatnih stopa na standardnu oročenu štednju u dinarima, podignute su i kamatne stope na dinarsku oročenu štednju sa isplatom kamate unapred, u sličnom rasponu.

Iako se značajnija štednja u dinarima može očekivati tek kada inflacija u Srbiji bude niža, i kada dinar na duži rok bude stabilan, "Erste banka" očekuje da će ovom ponudom do kraja godine približno duplirati iznos trenutne oročene štednje u dinarima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik