Folksvagen planira da preuzme Porše

Bez autora
Jan 24 2012

Evropski najveći proizvođač automobila "Folksvagen" ove godine će nastaviti preuzimanje grupe "Porše" koja se bavi izradom luksuznih automobila. Folksvagen, koji poseduje 49,9 procenata "Poršea", najverovatnije će obezbediti 50,1 odsto udela u proizvođaču čuvenog modela "porše 911" za 3,9 milijardi evra (5,0 milijardi dolara) u 2012. godini."Porše" je suočen sa velikim dugovima nakon što je pokušavao da se udruži sa VW, i "Špigl" ističe da su premošćene dve najveće prepreke na tom putu. "Folksvagen" će izbeći da plati više od 1,0 milijarde evra poreza za kompletiranje ugovora pre 2014. godine osnivanjem holding kompanije za kupovinu i zadržavanjem udela u vlasništvu "Poršea".

Folksvagen planira da preuzme PoršeEvropski najveći proizvođač automobila "Folksvagen" ove godine će nastaviti preuzimanje grupe "Porše" koja se bavi izradom luksuznih automobila.

Nedeljnik "Špil" piše da da će Folksvagen, koji poseduje 49,9 procenata "Poršea", najverovatnije obezbediti 50,1 odsto udela u proizvođaču čuvenog modela "porše 911" za 3,9 milijardi evra (5,0 milijardi dolara) u 2012. godini.

"Porše" je suočen sa velikim dugovima nakon što je pokušavao da se udruži sa VW, i "Špigl" ističe da su premošćene dve najveće prepreke na tom putu.

"Folksvagen" će izbeći da plati više od 1,0 milijarde evra poreza za kompletiranje ugovora pre 2014. godine osnivanjem holding kompanije za kupovinu i zadržavanjem udela u vlasništvu "Poršea", piše list.

VW će takodje ispuniti "Poršeove" zahteve da ostane nezavisna kompanija i posle potpisivnja ugovora, prepuštajući proizvođaču sportskih automobila kontrolu nad invesicijama i modelioma, navodi "Špigl."

"Porše" je na spektaklurana način pokušao da preuzme VW 2008. godine kreditnim zauduženjem, ali je taj pokušaj propao i sada se proizvođač luksuznih kola našao u situaciji da ga spasava upravo "Folksvagen." Mnogi stručnjaci posumnjali su u taj poduhvat pošto je "Porše" bio mnogo manja

Eventualna integracija "Poršea" će pomoći VW-u da ostvari ekonomske ciljeve kompanije i da obezbedi pristup profitu od "Poršeovih" operacija. Ipak, "Porše" mora najpre da popravi ukupnu finansijsku situaciju.

Gubitak "Poršea" se procenjuje na oko 6,34 milijardi evra, koji bi se delom mogao namiriti Inicijalnom prodajom akcija (IPO).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik