"Galenika" gradi fabriku u Rusiji

Bez autora
Oct 28 2010

U Moskvi je potpisan protokol o namerama između srpske Galenike, ruskog Farmineksa i PSP Farmana o izgradnji fabrike lekova u Kaluškoj oblasti. Protokol je potpisan u okviru zasedanja rusko-srpskog međuvladinog komiteta za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju. Protokol utvrđuje obaveze sve tri strane: Galenike, kao najstarijeg proizvođača lekova u Srbiji, Farmineksa, koji je jednog od nacionalnih distributera lekova u Rusiji i PSP Farmana, kao građevinskog preduzeća. Planirano je da izgradnja fabrike započne u aprilu ili maju naredne godine, i da bude završena za dve godine. Najpre će se graditi objekat za proizvodnju takozvanih tvrdih formi, tableta i kapsula kapaciteta između 500 i 550 miliona godišnje, a ukupni kapaciteti bi trebalo da donesu profit od 40 miliona evra na godišnjem nivou. U Rusiji je teško raditi i prodavati lekove ukoliko firma nema nacionalnu proizvodnju, a postoji i odluka vlade, po kojoj nivo učešća stranih lekova na ruskom tržištu iz inostranstva sa sadašnjih 70 odsto treba da bude smanjen na 40 odsto.

"Galenika" gradi fabriku u RusijiPredstavnici kompanije "Galenika", ruskog "Farmineksa" i "PSP Farmana" potpisali protokol o izgradnji fabrike lekova u Rusiji. Planirano je da fabrika bude izgrađena za dve godine.

U Moskvi je potpisan protokol o namerama između srpske Galenike, ruskog Farmineksa i PSP Farmana o izgradnji fabrike lekova u Kaluškoj oblasti.

Protokol je potpisan u okviru zasedanja rusko-srpskog međuvladinog komiteta za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju.

Zamenik direktora Galenike Žarko Ilić izjavio je da protokol utvrđuje obaveze sve tri strane: Galenike, kao najstarijeg proizvođača lekova u Srbiji, Farmineksa, koji je jednog od nacionalnih distributera lekova u Rusiji i PSP Farmana, kao građevinskog preduzeća.

Prema njegovim rečima, planirano je da izgradnja fabrike započne u aprilu ili maju naredne godine, i da bude završena za dve godine.

Najpre će se graditi objekat za proizvodnju takozvanih tvrdih formi, tableta i kapsula kapaciteta između 500 i 550 miliona godišnje, a ukupni kapaciteti bi trebalo da donesu profit od 40 miliona evra na godišnjem nivou, rekao je Žarko Ilić.

Ilić je naveo da je u Rusiji teško raditi i prodavati lekove ukoliko firma nema nacionalnu proizvodnju i dodao da postoji odluka vlade, po kojoj nivo učešća stranih lekova na ruskom tržištu iz inostranstva sa sadašnjih 70 odsto treba da bude smanjen na 40 odsto.

"Znajući to, doneli smo odluku o izgradnji fabrike. Konkurencija je ogromna jer je godišnja potrošnja oko 10,5 milijardi evra, dok je iz uvoza između sedam i sedam i po odsto", kazao je Ilić.

"Galenika" nastavlja izvoz u Rusiju

Žarko Ilić je rekao da će Galenika i posle gradnje fabrike nastaviti da izvozi lekove na rusko tržište, jer je cilj da se povećava broj radnih mesta i u Beogradu, i u Rusiji.

Tržište Rusije je, kako navodi, interesantno mnogim farmaceutskim kompanijama, budući da je na njemu ove godine ostvaren promet lekova vredan 10 milijardi evra.

"Od toga je 70 odsto iz uvoza i u tom segmentu postoji i prostor za nas", naveo je Ilić, dodajući da je veoma značajno što Galenika ima podršku i vlasti u Srbiji, i domaćih banaka.

Ilić je rekao da je u planu i da se u Srbiji započne sa proizvodnjom nekih lekova koji se za sada proizvode samo u Rusiji.

Predsednik kompanije "PSP Farman" Branislav Grujić izjavio je da će u gradnju fabrike biti uloženo između 15 i 20 miliona evra i da za sada postoje dve lokacije za podizanje nove fabrike - jedna u okolini Kaluge, a druga u neposrednoj blizini Moskve.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik