"Gorenje" gradi fabriku u Zaječaru

Bez autora
Jan 24 2011

Kompanija "Gorenje" danas je zvanično objavila da želi da u Zaječaru da izgradi fabriku za proizvodnju veš-mašina i mašina za sušenje veša. Reč je o trećoj fabrici ove slovenačke kompanije u Srbiji, a ta investicija će obezbediti posao za najmanje 300 radnika, što će doprineti sprečavanju odlaska mladih iz istočne Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić saopštio je da su višemesečni pregovori "Gorenja" sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja doveli do konkretnih rezultata i najavio da bi do kraja ove nedelje trebalo da bude potpisan sporazum sa tom kompanijom o investiciji u Zaječaru. Dolaskom "Gorenja" biće napravljen preokret u istočnoj Srbiji, kao što je to bio slučaj u Šumadiji sa kompanijom "Fiat". Resorno ministarstvo je izrazilo spremnost da u potpunosti podrži realizaciju te investicije, a 90 posto proizvodnje u Zaječaru ići će u izvoz.

"Gorenje" gradi fabriku u ZaječaruKompanija "Gorenje" danas je zvanično objavila da želi da u Zaječaru da izgradi fabriku za proizvodnju veš-mašina i mašina za sušenje veša.

Reč je o trećoj fabrici ove slovenačke kompanije u Srbiji, a ta investicija će obezbediti posao za najmanje 300 radnika, što će doprineti sprečavanju odlaska mladih iz istočne Srbije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić saopštio je da su višemesečni pregovori "Gorenja" sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja doveli do konkretnih rezultata i najavio da bi do kraja ove nedelje trebalo da bude potpisan sporazum sa tom kompanijom o investiciji u Zaječaru.

Dolaskom "Gorenja" biće napravljen preokret u istočnoj Srbiji, kao što je to bio slučaj u Šumadiji sa kompanijom "Fiat". Resorno ministarstvo je izrazilo spremnost da u potpunosti podrži realizaciju te investicije, a 90 posto proizvodnje u Zaječaru ići će u izvoz.

Do sada u Zaječaru nije bilo ozbiljnih investicija i taj grad je zajedno sa još nekoliko mesta u Srbiji proglašen za oblast od posebnog značaja za razvoj industrije u našoj zemlji.

"Gorenje" u Staroj Pazovi ima fabriku bojlera, a u Valjevu se proizvode frižideri i zamrzivači. Iz ministarstva je saopšteno da postoji mogućnost postizanja dogovora sa tom kompanijom o tome da poveća broj radnika u fabrici u Valjevu i duplira kapacitet za proizvodnju bojlera u Staroj Pazovi. Fabrika u Staroj Pazovi je završena i počela je probna proizvodnja, a uskoro će biti i svečano otvaranje.

"Gorenje" će u Zaječaru kupiti fabriku "Porcelan" u stečaju, čije su hale trenutno prazne. Planirana početna investicija procenjuje se na približno 2,9 miliona evra. Industrijski kompleks u Zaječaru obuhvata dve hale ukupne površine 18.000 kvadratnih metara, koje se nalaze na 14 hektara zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik