I Britanija u "Severnom toku"?

Bez autora
Mar 07 2012

Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je da vodi preliminarne pregovore o priključenju Britanije na gasovod "Severni tok", koji bi joj omogućio da nadoknadi domaću proizvodnju, budući da se rezerve gasa u Severnom moru smanjuju. Ti razgovori su u toku. "Gasprom" je u novembru 2011. pokrenuo prvu etapu radova na gasovodu "Severni tok", koji prolazi ispod Baltičkog mora do nemačkog grada Lubmina.Kapacitet gasovoda trebalo bi da bude udvostručen na 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, kada kasnije ove godine bude izgrađena linija paralelna sadašnjoj.

I Britanija u Kompanija "Gasprom" saopštio da bi Britanija mogla da se pridruži "Severnom toku", jer se smanjuju rezerve gasa u Severnom moru. Razgovori su u toku.

Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je da vodi preliminarne pregovore o priključenju Britanije na gasovod "Severni tok", koji bi joj omogućio da nadoknadi domaću proizvodnju, budući da se rezerve gasa u Severnom moru smanjuju.

"Ti razgovori su u toku", izjavio je portparol "Gasproma", dodajući da ne može da iznese druge detalje u ovako ranoj fazi pregovora, prenosi Rojters.

"Gasprom" je u novembru 2011. pokrenuo prvu etapu radova na gasovodu "Severni tok", koji prolazi ispod Baltičkog mora do nemačkog grada Lubmina.

Kapacitet gasovoda trebalo bi da bude udvostručen na 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, kada kasnije ove godine bude izgrađena linija paralelna sadašnjoj.

Ruska energetska kompanija je predložila širenje "Severnog toka" da bi smanjila transport gasa kroz susednu Ukrajinu, nakon neuspešnih pregovora o zajedničkoj kontroli ukrajinskih tranzitnih linija.

Već dugo traju tenzije između "Gasproma" i Ukrajine oko cena gasa i transporta u Evropu.

Direktno učešće Britanije u "Severnom toku" donelo bi značajne nove investicije u infrastrukturu.

Ruska kompanija se nada da će do 2015. učestvovati u britanskom uvozu gasa sa deset odsto, u odnosu na sadašnjih pet odsto, rekao je u februaru za Rojters šef izvoznog sektora "Gasproma" Aleksandar Medvedev.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik