Imovina Adriachema u stečaju ide u prodaju dražbom

Bez autora
Mar 28 2012

Adriachem će se prodati - dražbom. Odlučeno je tako na ispitnom i izvještajnom ročištu u stečajnom postupku nad kaštelanskim Adriachemom na splitskom Trgovačkom sudu, na kojem je utvrđeno i kako su potraživanja vjerovnika 376 milijuna kuna, a knjigovodstvena vrijednost imovine tvrtke oko 146 milijuna kuna. Ukupni akumulirani gubici iznose oko 390,5 milijuna kuna. Od ukupno 376 milijuna kuna, koje traže vjerovnici, 143 milijuna kuna su tražbine založnih vjerovnika i njihova se prava po zakonu ne ispituju, nego se mogu poricati tužbom. U prvom višem isplatnom redu, koji obuhvaća bivše radnike, 333 vjerovnika su tražila oko 104 milijuna kuna, od čega je osporeno oko 760.000 kuna. Tu je priznato traženje i oko 32 milijuna kuna Ministarstvu financija. U drugom višem isplatnom redu vjerovnici su tražili oko 129 milijuna kuna, od čega je priznato oko 110 milijuna kuna, a osporeno oko 19 milijuna kuna.

Imovina Adriachema u stečaju ide u prodaju dražbomAdriachem će se prodati - dražbom. Odlučeno je tako na ispitnom i izvještajnom ročištu u stečajnom postupku nad kaštelanskim Adriachemom na splitskom Trgovačkom sudu, na kojem je utvrđeno i kako su potraživanja vjerovnika 376 milijuna kuna, a knjigovodstvena vrijednost imovine tvrtke oko 146 milijuna kuna.

Ukupni akumulirani gubici iznose oko 390,5 milijuna kuna.

Od ukupno 376 milijuna kuna, koje traže vjerovnici, 143 milijuna kuna su tražbine založnih vjerovnika i njihova se prava po zakonu ne ispituju, nego se mogu poricati tužbom.

U prvom višem isplatnom redu, koji obuhvaća bivše radnike, 333 vjerovnika su tražila oko 104 milijuna kuna, od čega je osporeno oko 760.000 kuna. Tu je priznato traženje i oko 32 milijuna kuna Ministarstvu financija.

U drugom višem isplatnom redu vjerovnici su tražili oko 129 milijuna kuna, od čega je priznato oko 110 milijuna kuna, a osporeno oko 19 milijuna kuna. Među priznatim tražbinama u tom isplatnom redu je i oko 46 milijuna kuna Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

Stečajni upravitelj Ivo Jukić zadužen je da, na temelju mišljenja ovlaštenog vještaka, procjeni imovinu Adriachema, a zatim ga izloži prodaji. Prodaju Adriachema, kako je rečeno u raspravama, treba ubrzati jer bi se odugovlačenjem smanjivala vrijednost imovine tvrtke.

Sindikati su od najvećih vjerovnika, grada i države, zatražili da se u korist 214 radnika odreknu 70 milijuna kuna potraživanja. Žele u prvi isplatni red jer će inače ostati bez 10 neisplaćenih plaća i otpremnina.

Svih 214 radnika Adriachema u stečaju službeno je dobilo otkaze 23. veljače ove godine. Stečajnog upravitelja Jukića Trgovački sud je zadužio da se službenim dopisom obrati Vladi, AUDIO-u i Županijskom državnom odvjetništvu i zatraži da se Vlada i AUDIO odreknu založnih prava do visine iznosa potrebnih za namirenje vjerovnika bivših radnika Adriachema. Ako se to ne postigne, stečajni upravitelj treba ispitati mogućnost pobijanja tog založnog prava tužbom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik