Investicioni fondovi: Pozitivan trend u protekloj godini

Bez autora
Jan 23 2011

Kada se osvrnemo na godinu iza nas, možemo primetiti da je na tržištu investicionih fondova vladao pozitivan trend. Pozitivno kretanje investicionih jedinica donelo je i velike promene koje su se desile na tržištu u protekloj godini. Ali pozitivan optimizam je ipak ostao između investitora, koji će se, nadamo se, preneti i na 2011. godinu. Na tržištu su se pojavila dva nova fonda od strane DZU Raiffeisen Invest a.d. Beograd: fond očuvanja vrednosti imovine Raiffeisen Cash i fond rasta vrednosti imovine Raiffeisen World. DZU Citadel Asset Managment je preuzetom balansiranom fondu »Hypo Balance« uz odluku Komisije za Hartije od vrednosti promenio naziv u »Triumph Balance«. Komisije za Hartije od Vrednosti odobrila je i spajanje dva otvorena investiciona fonda »Triumph« i »KD Ekskluziv«. U toku septembra meseca došlo je i do promene naziva još jednog od fondova, »Ilirika JIE« u »Ilirika Global« zbog toga što se promenila politika fonda i cilj fonda.

Investicioni fondovi: Pozitivan trend u protekloj godiniKada se osvrnemo na godinu iza nas, možemo primetiti da je na tržištu investicionih fondova vladao pozitivan trend.

Pozitivno kretanje investicionih jedinica donelo je i velike promene koje su se desile na tržištu u protekloj godini. Ali pozitivan optimizam je ipak ostao između investitora, koji će se, nadamo se, preneti i na 2011. godinu.

Na tržištu su se pojavila dva nova fonda od strane DZU Raiffeisen Invest a.d. Beograd: fond očuvanja vrednosti imovine Raiffeisen Cash i fond rasta vrednosti imovine Raiffeisen World. DZU Citadel Asset Managment je preuzetom balansiranom fondu »Hypo Balance« uz odluku Komisije za Hartije od vrednosti promenio naziv u »Triumph Balance«. Komisije za Hartije od Vrednosti odobrila je i spajanje dva otvorena investiciona fonda »Triumph« i »KD Ekskluziv«. U toku septembra meseca došlo je i do promene naziva još jednog od fondova, »Ilirika JIE« u »Ilirika Global« zbog toga što se promenila politika fonda i cilj fonda.

Kraj godine nam je doneo i znatan pad vrednosti investicione jedinice fonda Raiffeisen Akcije, koji će se već 31. marta 2011. godine prispoiti fondu Raiffeisen World.

Sumirano na kraju godine možemo reći da su samo tri fonda imala negativno kretanje i to iz grupe fondova rasta vrednosti imovine. Najveći pad investicione jedinice imao je fond Raiffeisen Akcije od -50.54 odsto. Za njim slede fondovi Focus Premium -20.69 odsto i Delta Dynamic -4.59 odsto. Svi ostali fondovi iz ove grupe povećali su vrednost jedinice, najveći porast imao je fond Ilirika Global od 10.06 odsto. Usledili su: fond Fima Proactive sa rastom od 8 odsto, fond Raiffeisen World sa 6.67 odsto (početak rada fonda u avgustu 2010. godine), fond Citadel Triumph sa 5.52 odsto i fond Kombank Infond sa 1.17 odsto.

Svi balansirani fondovi na kraju godine imali su povećanje vrednosti investicione jedinice. Najveće povećanje vrednost jedinice imao je fond Triumph Balance od 9.80 odsto, dok su preostala dva fonda imala povećanje od: 4.37 odsto za fond Erste Euro Balanced 35 i 3.87 odsto za fond Delta Plus.

Sumirano na kraju 2010 godine, najmanje rizični fondovi, fondovi očuvanja vrednosti imovine koji ulažu u depozite i trezorske zapise imali su pozitivne promene. Najveću pozitivnu promenu imao je fond Erste Cash od 8.93 odsto, za njim slede: fond Raiffeisen Cash (najmlađi fond koji je počeo sa radom u martu 2010. godine) sa rastom od 8.71 odsto, fond Fima Novac sa 7.77 odsto i fond Citadel Novčani sa 7.64 odsto.

Ukupna imovina otvorenih investicionih fondova u 2010. godini smanjena je za -8.47 odsto. Najveći rast imovine imao je fond Erste Cash 312.28 odsto, a najveći pad imovine imao je fond Raiffeisen Akcije od -90.20 odsto. Na dan kraju 2010. godine imovina svih otvorenih investicionih fondova iznosila je 1,078,876,273.62 RSD.

Da li će se interesovanje za investicione fondove povećati, da li će među investitorima vladati optimizam i da li će se otvoriti neki od novih fondova? Sve odgovore na ova pitanja možemo dobiti na kraju godine odnosno da sačekamo da nam prođe još jedna teška godina kako je neki od stručnjaka nazivaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik