Još jedna šansa za rafineriju

Bez autora
Mar 07 2012

Odbornici Skupštine Smedereva još jednom razmatraju ponudu kompanije "Komiko oil" o izgradnji rafinerije u tom gradu. Ponuda je bitno izmenjena u odnosu na onu koja u januaru nije dobila potrebnu većinu. Ni posle tri sata rada odbornici nisu stigli do prve od ukupno 46 utvrđenih tačaka dnevnog reda sednice. Pored inoviranja teksta ugovora o davanju zemljišta u zakup radi izgradnje rafinerije, Skupština razmatra odluke neophodne za funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova u gradu. Ukoliko predlog prođe Skupštinu, neizgrađeno građevinsko zemljište biće dato u zakup na 99 godina kompaniji Komiko oil za 652 miliona dinara. Pošto su radnici "Želvoza" zauzeli skupštinsku salu nezadovoljni što im nisu isplaćene otpremnine, zasedanje je bilo dovedeno u pitanje. Ipak, postignut je dogovor da se delegacije grada i radnika danas sastanu sa odgovornima u Ministarstvima finansija i ekonomije.

Još jedna šansa za rafinerijuU Skupštini Smedereva razmatra se nova ponuda kompanije "Komiko oil" o izgradnji rafinerije u tom gradu. Ni posle tri sata rada odbornici nisu stigli do prve tačke dnevnog reda.

Odbornici Skupštine Smedereva još jednom razmatraju ponudu kompanije "Komiko oil" o izgradnji rafinerije u tom gradu. Ponuda je bitno izmenjena u odnosu na onu koja u januaru nije dobila potrebnu većinu.

Ni posle tri sata rada odbornici nisu stigli do prve od ukupno 46 utvrđenih tačaka dnevnog reda sednice. Pored inoviranja teksta ugovora o davanju zemljišta u zakup radi izgradnje rafinerije, Skupština razmatra odluke neophodne za funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova u gradu.

Ukoliko predlog prođe Skupštinu, neizgrađeno građevinsko zemljište biće dato u zakup na 99 godina kompaniji Komiko oil za 652 miliona dinara.

Pošto su radnici "Želvoza" zauzeli skupštinsku salu nezadovoljni što im nisu isplaćene otpremnine, zasedanje je bilo dovedeno u pitanje. Ipak, postignut je dogovor da se delegacije grada i radnika danas sastanu sa odgovornima u Ministarstvima finansija i ekonomije.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević rekao je pre sednice da bi promene u ugovoru trebalo da obezbede potrebnu većinu za saglasnost na tekst ugovora.

"Prvobitni predlog je bio da grad njih uknjiži, pa da oni plate zakup na 99 godina, a sada investitor prvo treba da uplati 652 miliona dinara, a potom da grad uknjiži", rekao je Umičević.

Umičević je rekao da je promenama u tekstu ugovora predviđeno i da 20 odsto treba da bude pojas šume zbog zaštite životne sredine, kao i da je potrebno da se uradi konverzija svih 12 kotlarnica grada sa mazuta na gas.

"Sa tim izmenama ugovor bi trebalo da dobije većinu, a u onim suštinskim komercijalnim uslovima on je ostao isti - sa brojem od 542 radna mesta na 113 hektara za iznos otkupnine od 652 miliona dinara. I ako ovaj posao završimo, za mesec do dva dana, radovi bi mogli da počnu", istakao je Umičević.

Gradonačelnik Smedereva je rekao i da će danas ponovo biti aktivirana peć u Železari u tom gradu.

"Danas se zaduvava visoka peć i prvo gvožđe bi trebalo da poteče u petak, tako da će svi oni koji su sumnjali da država može da pokrene proces proizvodnje, biti razuvereni", rekao je Umičević.

Umičević je rekao da su od petka vršene pripreme i da će danas, posle onog leda, kada nije mogla da se dopremi ruda koks i ostali repromaterijal, Železara ponovo početi sa radom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik