Kakve uslove nude banke za prelazak sa švajcaraca na evro

Bez autora
Aug 08 2011

Banke u Srbiji, građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima, i čije su rate u proteklom periodu znatno porasle zbog jačanja švajcarske valute, kao mogućnost zaštite od daljeg rizika nude prelazak na kredite u evrima, a na građanima je da procene da li je ta opcija u ovom trenutku za njih isplativija. "Komercijalna banka" kao meru zaštite, svojim klijentima nudi opciju da, ukoliko misle da „švajcarac“ nosi rizik, u svakom momentu mogu da pređu na kredit u evrima. Naknada konverzije kredita indeksiranih u švajcarskim francima u kredit u evrima je jedan odsto. Klijenti "Komercijalne banke" mogu da biraju između dva modela stambenih kredita, pri čemu je u jednom nominalna kamatna stopa fiksna prve dve godine otplate i iznosi 5,95 odsto, a nakon dve godine kamata se izračunava po formuli šestomesečni euribor plus 4,75 odsto. U drugom modelu kredita, kamatna stopa se tokom celog perioda otplate obračunava po formuli šestomesečni euribor plus 4,65 odsto.

Kakve uslove nude banke za prelazak sa švajcaraca na evroBanke u Srbiji, građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima, i čije su rate u proteklom periodu znatno porasle zbog jačanja švajcarske valute, kao mogućnost zaštite od daljeg rizika nude prelazak na kredite u evrima, a na građanima je da procene da li je ta opcija u ovom trenutku za njih isplativija.

Kako je Tanjugu rečeno u "Komercijalnoj banci", ta banka kao meru zaštite, svojim klijentima nudi opciju da, ukoliko misle da „švajcarac“ nosi rizik, u svakom momentu mogu da pređu na kredit u evrima.

Naknada konverzije kredita indeksiranih u švajcarskim francima u kredit u evrima je jedan odsto. Klijenti "Komercijalne banke" mogu da biraju između dva modela stambenih kredita, pri čemu je u jednom nominalna kamatna stopa fiksna prve dve godine otplate i iznosi 5,95 odsto, a nakon dve godine kamata se izračunava po formuli šestomesečni euribor plus 4,75 odsto. U drugom modelu kredita, kamatna stopa se tokom celog perioda otplate obračunava po formuli šestomesečni euribor plus 4,65 odsto.

"Folksbanka" je ponudila mogućnost svojim klijentima koji imaju kredite u švajcarcima da pređu na kredite u evrima bez naknade za konverziju, bez naknade za prevremenu otplatu postojećeg kredita u švajcarcima, kao i bez troškova obrade za puštanje novog kredita u evrima. Takođe, uvedene su i dodatne povoljnosti koje se tiču svih klijenata koji imaju kredite indeksirane u švajcarcima, a žele da delimično ili u potpunosti prevremeno otplate kredit, tako što su ti klijenti potpuno oslobodjeni troška prevremene otplate ukoliko je uplata veća od 5.000 švajcaraca, saopštila je "Folksbanka".

Iako je u jednom trenutku vladalo veliko interesovanje za kredite u švajcarskim francima, pre svega zbog nešto nižih kamata, imajući u vidu rizik koji takvo kreditiranje nosi, kao i upozorenja guvernera centralnih banaka više evropskih zemalja i Narodne banke Srbije, "Sosijete ženeral banka" nije nijednog trenutka u svoju ponudu uvrstila kredite indeksirane u ovoj valuti, rečeno je Tanjugu u toj banci.

NBS je 30. juna zabranila zaduživanje u švajcarskim francima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik