Kornišoni u domaćim pogonima

Bez autora
Jul 01 2025

Berba krastavaca kornišona uveliko se zahuktava, a uprkos kišnom proljeću i otežanim uslovima tokom sadnje, prinosi i kvalitet nisu izdali, baš kao ni potražnja na domaćem tržištu koje planira da otkupi i preradi većinu roda.

Povrtari na području krajiških opština već desetak dana beru krastavce kornišone, tropske temperature im ne idu naruku, ali sve ostalo je više nego potaman.

Milovan Gvozderac iz Maglajana kod Laktaša, koji već osam godina kućni budžet nadopunjuje ovim vidim proizvodnje, ove sezone kornišone je zasijao na parceli od jednog dunuma, a cjelokupan rod otkupiće domaća zadruga s kojom ima ugovorenu proizvodnju.

- Ukupni prinosi bi trebalo da budu između 12 i 15 tona, što je dobar rod, a za sada smo zadovoljan i kvalitetom. Najvažnije je da će zadruga s kojom radimo otkupiti svaki kilogram, da neće ništa ostati neprodato plus što je ove godine i cijena nešto viša u odnosu na lani. Zbog vrućina je malo nezgodno brati u polju, ali radimo i ne pitamo - priča Gvozdenac.

Na startu sezone zadovoljni su u čelinačkoj zadruzi "Agro VIP" koja ove godine ima 90 kooperanata na području devet opština, a ukupna površina pod krastavcima je 50 dunuma.

- Sa otkupom smo počeli 21. juna, kvalitet je više nego odličan, a i prinosi su za sada zadovoljavajući. Biljke su još u početnoj fazi davanja roda, cijelo ljeto je pred nama jer će berba trajati do 31. avgusta. Imamo ugovore sa domaćim prerađivačima i sve što otkupimo, njima ćemo distribuirati, ništa nećemo izvoziti - kaže za "Glas" direktor čelinačke zadruge "Agro VIP" Milanko Bjelobrk.

On je istakao da su uslovi za proizvodnju kornišona ove godine bolji nego lani zbog više otkupne cijene.

- Otkupna cijena je definisana ugovorom koji sklapamo sa kooperantima na početku sezone i ona ove godine za prvu klasu iznosi 2,10 KM po kilogramu, za razliku od lani kada je bila dvije KM. Cijena druge klase povećana je sa 80 na 95 feninga, dok je treća klasa zadržala cijenu od 0,20 KM po kilogramu - pojasnio je Bjelobrk.

Berba je počela i na kooperantskim parcelama poljoprivredne zadruge "Agronova" iz Novog Grada koja ima ugovorenu proizvodnju sa desetak proizvođača iz Kozarske Dubice i Novog Grada.

- Iako je iza nas mokro i teško proljeće, zbog čega smo imali određenih problema tokom sadnje, prinosi su prosječni i nadam se da ih ove visoke temperature neće umanjiti, jer na temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa biljke odbacuju plodove - rekao je za "Glas" direktor "Agronove" Darko Vujanović.

Dio roda koji otkupe preradiće u sopstvenim pogonima, a ono što pretekne preko posredika planiraju izvesti u Njemačku.

- Imamo naš brend "ReneSana" pod kojim nudimo kisele krastavce, cveklu, rotkvu, kiseli kupus, te pekmez od jabuke i đumbira, tako da ćemo značajne količine koje otkupimo preraditi sami i plasirati tržištu gotov proizvod - rekao je Vujanović.

Ulaganja

Proizvođači pri ulasku u ugovoreni vid proizvodnje kornišona nemaju početničkih ulaganja. Kompletan repromaterijal dobijaju od zadruga, a kasnije ga isplaćuju kroz isporučene krastavce. Zadruge garantuju i sav otkup, redovnu sedmičnu isplatu tokom berbe, kao i pomoć agronoma u proizvodnom ciklusu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik