Kreditna linija EBRD i Intese za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Mar 23 2010

EBRD odobrio je kredit od 30 miliona evra banci Banca Intesa Beograd namenjenih daljem kreditiranju malih i srednjih preduzeća. Ova kreditna linija je deo paketa koji je obezbedila EBRD za tri članice Intesa Sanpaolo Grupe u istočnoj Evropi. Sredstva iz EBRD zajma biće korišćena za finansiranje investicija i potreba za obrtnim kapitalom privatnih kompanija koje posluju u Srbiji kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne kredite u iznosu do 2,5 miliona evra. Ova kreditna linija će omogućiti banci Banca Intesa Beograd poveća svoju ulogu u finansiranju privatnih malih i srednjih preduzeća i da poveća konkurenciju u ovom sektoru. U toku ekonomskog pada ovaj projekta je u skladu sa strateškom odlukom da se proširimo ponuda za mala i srednja preduzeća u duhu podrške celoj ekonomiji.

Kreditna linija EBRD i Intese za mala i srednja preduzećaEBRD odobrio je kredit od 30 miliona evra banci Banca Intesa Beograd namenjenih daljem kreditiranju malih i srednjih preduzeća.

Ova kreditna linija je deo paketa koji je obezbedila EBRD za tri članice Intesa Sanpaolo Grupe u istočnoj Evropi, saopšteno je danas.

Sredstva iz EBRD zajma biće korišćena za finansiranje investicija i potreba za obrtnim kapitalom privatnih kompanija koje posluju u Srbiji kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne kredite u iznosu do 2,5 miliona evra.

„Ova kreditna linija će omogućiti banci Banca Intesa Beograd poveća svoju ulogu u finansiranju privatnih malih i srednjih preduzeća i da poveća konkurenciju u ovom sektoru”, rekla je Hildegard Gacek, EBRD direktor za Srbiju.

Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa Beograd izrazila je zadovoljstvo što je EBRD ove godine ponovo izabrao tu banku za partnera u podršci razvoju malih i srednjih preduzeća.

"U toku ekonomskog pada ovaj projekta je u skladu sa našom strateškom odlukom da proširimo ponudu za mala i srednja preduzeća u duhu podrške celoj ekonomiji. Sigurna sam da će kreditna linija biti uspešno implementirana, da će postići dobre rezultate i ostvariti očekivanja svih učesnika u ovom projektu”, rekla je Draginja Đurić.

U 2009. godini EBRD je odobrio banci Banca Intesa Beograd kreditnu liniju od 10 miliona evra za projekte energetske efikasnosti kompanijama u Srbiji, koja je uspešno implementirana.

Finansijska sredstva koje je EBRD-a odobrio Intesa Sanpaolo Group-i takođe uključuju i kreditnu liniju od 20 miliona eura banci Intesa Sanpaolo Bank u Bosni i Hercegovini i 50 miliona evra CIB banci u Mađarskoj. Investicija EBRD-a je deo zajedničke obaveze EBRD-a, Svetske banke i Evropske Investiciona Banke (EIB) da obezbedi preko 25 miliona evra podrške bankarskim sektorima u regionu i da finasira poslovne aktivnosti pogođene globalnom krizom, navodi se u saopštenju.

Od početka svog poslovanja u Srbiji, EBRD odobrio 1,8 milijardi eura u ekonomiju u Srbiji, mobilisanjem dodatnih investicija vrednih više od 1,7 milijardi eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik