Krizni porez za mobilne operatere ostaje do svibnja

Bez autora
Jan 23 2012

Zakon o posebnom porezu za mobilne operatere od šest posto ostaje na snazi do svibnja, a u sljedeća tri mjeseca stvorit ćemo okvir za njihov novi investicijski ciklus. Do 1. svibnja regulatorna agencija HAKOM će pripremiti regulativu za javnu dražbu za LTE-mrežu, odnosno slobodni TV-spektar. Iako bi "mobilni harač" trebao vrijediti do 1. srpnja 2013., ne znači da se ne može ukinuti i ranije, odnosnom koji mjesec nakon 1. svibnja. Mobilni operateri, sukladno partnerskom odnosu, moraju dati fiskalni doprinos podizanju BDP-a, a država će, prije svega Ministarstvo graditeljstva, pridonijeti razbijanju ulagačkih barijera. Oslobađanje mogućih ulaganja telekom-sektora u domaću infrastrukturu, koja su osjetno pala nakon uvođenja kriznog poreza, predstavlja osposobljavanje društva za budućnost. No nije razgovarano o cijenama. One su pitanje tržišne kategorije jer se krizni porez od šest posto prelijeva na bruto prihode operatera. T-HT je u deset godina uložio dvije milijarde eura putem kapitalnih ulaganja.

Krizni porez za mobilne operatere ostaje do svibnjaZakon o posebnom porezu za mobilne operatere od šest posto ostaje na snazi do svibnja, a u sljedeća tri mjeseca stvorit ćemo okvir za njihov novi investicijski ciklus, rekao je u ponedjeljak ministar financija Slavko Linić nakon sastanka s mobilnim operaterima u Ministarstvu gospodarstva.

Dodao je da će do 1. svibnja regulatorna agencija HAKOM pripremiti regulativu za javnu dražbu za LTE-mrežu, odnosno slobodni TV-spektar. Iako bi »mobilni harač« trebao vrijediti do 1. srpnja 2013., ne znači da se ne može ukinuti i ranije, odnosnom koji mjesec nakon 1. svibnja, istaknuo je Linić.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina kazao je da mobilni operateri, sukladno partnerskom odnosu, moraju dati fiskalni doprinos podizanju BDP-a, a država će, prije svega Ministarstvo graditeljstva, pridonijeti razbijanju ulagačkih barijera.

Predsjednik T-HT-ove uprave Ivica Mudrinić rekao je da oslobađanje mogućih ulaganja telekom-sektora u domaću infrastrukturu, koja su osjetno pala nakon uvođenja kriznog poreza, predstavlja osposobljavanje društva za budućnost.

»No nismo razgovarali o cijenama. One su pitanje tržišne kategorije jer se krizni porez od šest posto prelijeva na bruto prihode operatera«, napomenuo je Mudrinić. T-HT je, kaže, u deset godina uložio dvije milijarde eura putem kapitalnih ulaganja. Dodao je da su danas razgovarali o budućnosti mobilni komunikacija u Hrvatskoj i samo se dotaknuli pitanja optike i investiranja u sljedeće dvije do tri godine.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je da je najvredniji dio investicijskog ciklusa mobilnih operatera optička mreža.

»Iako nismo o tome detaljnije razgovarali, do 1. svibnja izaći ćemo s međunarodnim natječajem i u tom segmentu«, otkrio je Čačić.

Unatoč međusobnim hvalospjevima, novinarska pitanja o financijskim kalkulacijama i novčanim iznosima koji su u igri, od 300 milijuna kuna, koliko na godinu iznosi krizni porez, do ulaganja od čak 3,5 milijardi eura u novu LTE-mrežu, ostala su bez odgovora.

Ipak, mobilni operateri uspjeli su nagovoriti Vladu da im u zamjenu za ukidanje kriznog poreza nakon nekoliko mjeseci, a najvjerojatnije od ljeta, osigura ulagačke povlastice, bilo u novoj LTE-mreži, bilo u optici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik