Latici halal certifikat

Bez autora
Mar 27 2011

Predstavnici Centra za certificiranje halal kvalitete uručili su Latici halal certifikat, čime je ona postala prva pekarnica na hrvatskom tržištu te uz Vindiju, Vindon i Koku četvrta Vindijina članica koja je dobila tu potvrdu kvalitete. Halal certifikat dobilo je čak 166 proizvoda iz Latičinog asortimana, uključujući osnovne i specijalne vrste kruha, peciva, ostale pekarske proizvode i smrznuti asortiman. Sada se Vindijine tvrtke mogu pohvaliti sa skoro 800 proizvoda obilježenih halal oznakom. Za dobivanje halal certifikata bilo je potrebno zadovoljiti stroge kriterije, koji isključuju prisutnost genetski modificiranih organizama, alkohola, sirovina svinjskog porijekla i nedozvoljenih aditiva. Halal standard podrazumijeva proizvodnju hrane prihvatljivu stanovništvu islamske, ali i pripadnicima drugih vjeroispovijesti. Namirnice koje posjeduju halal certifikat ne smiju sadržavati sirovine i aditive zabranjenog porijekla.

Latici halal certifikatPredstavnici Centra za certificiranje halal kvalitete uručili su Latici halal certifikat, čime je ona postala prva pekarnica na hrvatskom tržištu te uz Vindiju, Vindon i Koku četvrta Vindijina članica koja je dobila tu potvrdu kvalitete.

Halal certifikat dobilo je čak 166 proizvoda iz Latičinog asortimana, uključujući osnovne i specijalne vrste kruha, peciva, ostale pekarske proizvode i smrznuti asortiman. Sada se Vindijine tvrtke mogu pohvaliti sa skoro 800 proizvoda obilježenih halal oznakom. Za dobivanje halal certifikata bilo je potrebno zadovoljiti stroge kriterije, koji isključuju prisutnost genetski modificiranih organizama, alkohola, sirovina svinjskog porijekla i nedozvoljenih aditiva.

Halal standard podrazumijeva proizvodnju hrane prihvatljivu stanovništvu islamske, ali i pripadnicima drugih vjeroispovijesti. Namirnice koje posjeduju halal certifikat ne smiju sadržavati sirovine i aditive zabranjenog porijekla. Stupanj njihove dozvoljenosti može biti: halal (dozvoljen), haram (zabranjen) i mešbuh (sumnjiv). Uvođenje ovog standarda kvalitete zahtijeva dodatnu komunikaciju s dobavljačima sirovina, s obzirom da za proizvodnju halal proizvoda svi ulazni materijali moraju imati halal certifikat ili izjavu.

"S obzirom na to da se radi o specifičnom proizvodnom procesu, implementacija halal sustava u Latici bila je veoma kompleksna. Ipak, velikim doprinosom auditora, ali i domaćina, uspjeli smo u provedbi sustavne kontrole Latičine proizvodnje i pridružili Vindijinu pekarnicu halal tržištu kao 27. certificiranu tvrtku u Hrvatskoj", rekao je Aziz Hasanović, ravnatelj Centra za certificiranje halal kvalitete.

Zadovoljivši sve navedene uvjete, Vindijina pekarnica potvrdila je visok standard svog poslovanja i spremnost da udovolji zahtjevima svih skupina potrošača. Na to ukazuje i implementacija sustava ISO 9001:2008 i HACCP, koje Latica, zajedno s ostalim članicama Poslovnog sustava, dosljedno primjenjuje.

"I ovom smo se prilikom povodili riječima gospodina Dragutina Drka, našeg generalnog direktora, kako je samo najbolje dovoljno dobro. Stoga smo se, poučeni time, odlučili za certificiranje halala, u nadi da ćemo se otvoriti novoj skupini potrošača, a također i postati još bolji partner Islamskoj zajednici", izjavio je prilikom primopredaje certifikata Vladimir Šestak, direktor Vindijine pekarnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik