Moguća gradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane

Bez autora
Jan 23 2012

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja raspisaće u prvoj polovini ove godine tender za izradu Studiju opravdanosti izgradnje pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom. To piše u ekonomskim smjernicama za 2012.godinu, koje je Vlada nedavno usvojila. Smjernice predstavljaju skup projekata koje Vlada treba da realizuje tokom ove godine. Izrada Studije opravdanosti koštaće 315.000 eura. Postoje dvije varijante željezničkog povezivanja Pljevalja sa prugom Bar –Beograd. Prva je povezivanje sa Bijelim Poljem kod Slijepač Mosta, a druga kod Mojkovca, koja se u prvi mah čini povoljnija. U zavisnosti od rezultata te studije Vlada će znati koliko bi mogao da košta projekat željezničkog povezivanja Pljevalja sa postojećom prugom. Vlada godina nazad, od evropskih banaka koristi povoljne kredite za obnovu željezničke infrastrukture tako da, u slučaju da Studija opravdanosti bude pozitivna, neće biti preveliki problem naći novac za realizaciju ovog projekta.

Moguća gradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje-BeraneMinistarstvo pomorstva i saobraćaja raspisaće u prvoj polovini ove godine tender za izradu Studiju opravdanosti izgradnje pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom, saznaje Portal Analitika.

To piše u ekonomskim smjernicama za 2012.godinu, koje je Vlada nedavno usvojila. Smjernice predstavljaju skup projekata koje Vlada treba da realizuje tokom ove godine. Izrada Studije opravdanosti koštaće 315.000 eura.

Prema pouzddanim saznanjima Portala Analitika, postoje dvije varijante željezničkog povezivanja Pljevalja sa prugom Bar –Beograd. Prva je povezivanje sa Bijelim Poljem kod Slijepač Mosta, a druga kod Mojkovca, koja se u prvi mah čini povoljnija.

U zavisnosti od rezultata te studije Vlada će znati koliko bi mogao da košta projekat željezničkog povezivanja Pljevalja sa postojećom prugom.

Vlada godina nazad, od evropskih banaka koristi povoljne kredite za obnovu željezničke infrastrukture tako da, u slučaju da Studija opravdanosti bude pozitivna, neće biti preveliki problem naći novac za realizaciju ovog projekta.

Izgradnja pruge na toj relaciji bi značajno pomogla izvoznim aktivnostima pljevaljskog Rudnika uglja, ali i izvozu rude sa Kosova-čime bi se značajno povećao pretovar Luke Bar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik