Na deponijama 250 miliona evra

Bez autora
Jan 16 2012

Godišnje se u Srbiji, prema pojedinim procenama, nakupi oko 54.000 tona opasnog otpada, a svega 2.500 tona odlaže se na adekvatan način. Brine, međutim, to što niko ne zna šta se dešava sa preostale 52.000 tona zapaljivog, eksplozivnog, toksičnog otpada. U Srbiji ne postoje postrojenja za tretman i odlaganje opasnog otpada, niti odgovarajući prostor za skladištenje. Opasan otpad se privremeno skladišti u uglavnom neodgovarajućim uslovima na mestu nastanka, ali se često bez ikakve kontrole odlaže na komunalne ili divlje deponije. Komunalni otpad se odlaže, uglavnom, na neuređene deponije, a postoji i ogroman broj divljih smetlišta. “Krivci” su uglavnom nesavesni građani koji bacaju otpad gde god stignu, ali i činjenica da više od 2,5 miliona domaćinstava nije pokriveno organizovanim sakupljanjem otpada. Kod nas se, međutim, malo razmišlja o zbrinjavanju opasnog otpada.

Na deponijama 250 miliona evraGodišnje se u Srbiji, prema pojedinim procenama, nakupi oko 54.000 tona opasnog otpada, a svega 2.500 tona odlaže se na adekvatan način.

Brine, međutim, to što niko ne zna šta se dešava sa preostale 52.000 tona zapaljivog, eksplozivnog, toksičnog otpada. U Srbiji ne postoje postrojenja za tretman i odlaganje opasnog otpada, niti odgovarajući prostor za skladištenje. Opasan otpad se privremeno skladišti u uglavnom neodgovarajućim uslovima na mestu nastanka, ali se često bez ikakve kontrole odlaže na komunalne ili divlje deponije.

Komunalni otpad se odlaže, uglavnom, na neuređene deponije, a postoji i ogroman broj divljih smetlišta. “Krivci” su uglavnom nesavesni građani koji bacaju otpad gde god stignu, ali i činjenica da više od 2,5 miliona domaćinstava nije pokriveno organizovanim sakupljanjem otpada. Kod nas se, međutim, malo razmišlja o zbrinjavanju opasnog otpada.

- Evropska banka je sa 12 miliona evra bila spremna da podrži otvaranje ovakvog postrojenja, ali, iako su prvo pristali, Šabac pa Krnjevo su odustali, a i Skupština Vojvodine je donela odluku da se takvo postrojenje ne može graditi na teritoriji AP - kaže Miodrag Mitrović, vlasnik “Miteka”.

Ovaj otpad ozbiljan je problem velikih gradova, poput Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca kao velikih industrijskih centara, ali je i velika šansa za privredu Srbije, koja bi izgradnjom savremenih centara za reciklažu ili uništavanje opasnog otpada, uz otklanjanje “tempirane ekološke bombe”, došla u situaciju da pored uštede i dobro zaradi.

Kada bismo uništavali svih 50.000 tona opasnog otpada, po prosečnoj ceni od pet evra, budžet bi od toga bio bogatiji za 250 miliona evra godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik