Najveći pad deviznih rezervi Kine

Bez autora
Jan 16 2012

Devizne rezerve Kine, najveće na svetu, opale su u poslednjem kvartalu 2011. za 20,6 milijardi dolara, ili 0,6 odsto, na 3,18 biliona dolara. Inače to je prvi kvartalni pad od 1998. tokom azijske finansijske krize, saopštila je kineska centralna banka.Ovo je prvi put od 1998. da su devizne rezerve Kine opale na kvartalnom nivou, što je veoma velika stvar. Analitičari ukazuju da to kvartalno smanjenje signalizira da su dani snažnog nagomilavanja deviznih rezervi, podstaknutog izvozom, odbrojani i biće potrebne nove monetarne mere za sprečavanje odliva kapitala.

Najveći pad deviznih rezervi KineDevizne rezerve Kine, najveće na svetu, opale su u poslednjem kvartalu 2011. za 20,6 milijardi dolara, ili 0,6 odsto, na 3,18 biliona dolara.

Inače to je prvi kvartalni pad od 1998. tokom azijske finansijske krize, saopštila je kineska centralna banka.

"Ovo je prvi put od 1998. da su devizne rezerve Kine opale na kvartalnom nivou, što je veoma velika stvar", izjavio je ekonomista u kompaniji "Nomura" Dživej Džang.

Analitičari ukazuju da to kvartalno smanjenje signalizira da su dani snažnog nagomilavanja deviznih rezervi, podstaknutog izvozom, odbrojani i da će biti potrebne nove monetarne mere za sprečavanje odliva kapitala.

Devizne rezerve Kine su poslednjih godina beležile veliki rast, podstaknute velikiom stranim investicijama, ogromnim trgovinskim suficitom i prilivom "vrućeg novca", odnosno, kratkoročnih špekulativnih fondova u potrazi za brzim profitom.

Rezerve su rasle jer je Peking kupovao stranu valutu sa ciljem kontrole vrednosti kineskog juana, prenele su agencije.

Smanjenje deviznih rezervi odraz je odliva kapitala u četvrtom tromesečju usled očekivanja deprecijacije juana i povećanog interesovanja investitora za posedovanje dolara, ukazala je ekonomista u banci HSBC Ma Sjaoping za agenciju Dau Džons i dodala da fundamentalni činioci u kineskoj ekonomiji, medjutim, nude podršku za jačanje vrednosti juana u budućnosti i da bi "ovo kvartalno smanjenje rezervi trebalo da bude privremenog karaktera".

Ovonedeljni podaci su pokazali da je kineski izvoz u decembru zabeležio najmanji rast za više od dve godine, što je dovelo do smanjenja trgovinskog suficita Kine u 2011. na trogodišnji minimum od 155 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik