Naučnici iz Srbije po treći put proglašeni "zvezdama u usponu"

Bez autora
Jan 24 2011

Naučnici iz Srbije, Prema istraživanju najuglednijeg sajta “Science watch“ agencije Thomson Reuters, naučnici iz Srbije su treću godinu zaredom izdvojeni kao "zvezde u usponu", a lista se ažurira prema citiranosti naučnika iz raznih oblasti. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije istaklo je da je veliki iskorak u objavljivanju naučnih radova učinjen u januaru pre godinu dana u većini navedenih oblasti, dok se ove godine po prvi put pojavljuju poljoprivredne nauke. Ovaj put naučnici iz Srbije se ističu u sledećim oblastima: poljoprivredne nauke, biologija i biohemija, hemija, klinička medicina, računarske nauke, inženjerstvo, nauke o materijalima, matematika, neuronauke, farmakologija i toksikologija, fizika i svemirske nauke.

Naučnici iz Srbije po treći put proglašeni "zvezdama u usponu"Naučnici iz Srbije, Prema istraživanju najuglednijeg sajta “Science watch“ agencije Thomson Reuters, naučnici iz Srbije su treću godinu zaredom izdvojeni kao "zvezde u usponu", a lista se ažurira prema citiranosti naučnika iz raznih oblasti.

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije istaklo je da je veliki iskorak u objavljivanju naučnih radova učinjen u januaru pre godinu dana u većini navedenih oblasti, dok se ove godine po prvi put pojavljuju poljoprivredne nauke. Ovaj put naučnici iz Srbije se ističu u sledećim oblastima: poljoprivredne nauke, biologija i biohemija, hemija, klinička medicina, računarske nauke, inženjerstvo, nauke o materijalima, matematika, neuronauke, farmakologija i toksikologija, fizika i svemirske nauke.

Odmeravanje naučnog doprinosa u svetu obuhvata praćenje učinka pojedinaca, ustanova, zemalja i časopisa u poslednjih deset godina, a naučnici i institucije moraju da pređu u ukupnom broju citata jedan posto odabranih u celom svetu.

Od ukupnog broja zemalja i više od 11.000 časopisa iz 22 istraživačka područja izdvajaju se one koje su u protekle dve godine bile u gornjoj polovini liste. Sa tog spiska se izdvaja 1.800 najboljih članaka, što predstavlja samo 0,1 posto svih objavljenih za dve godine.

Pored Srbije, Pakistan je ove godine za dve naučne oblasti dobio status zvezde u usponu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik