Nemci farbaju “punto“

Bez autora
Apr 17 2011

Sa početkom pristizanja nove opreme iz Nemačke i Japana za instaliranje nove fabrike automobila u Kragujevcu, ovih dana će u Šumadiju, pored stručnjaka iz Italije, doputovati i inženjeri i konstruktori iz Nemačke, Poljske i Turske. Prvi automatizovani sklopovi iz Nemačke (za Lakirnicu) već su stigli u fabriku, a na instaliranju novih robotizovanih mašina za proizvodnju dva potpuno nova modela, biće angažovani i novi „Fijatovi“ stručnjaci iz skoro svih fabrika ove grupacije - širom sveta. Italijani kažu da je reč o novim konstrukcijama u svetskoj automobilskoj industriji gde će usmeriti „značajne stručne kapacitete“. Naime, kod konstrukcije novih modela koji će se proizvoditi u torinsko-srpskoj kompaniji, „Fijat grupa“ će primeniti najbolja rešenja svog razvojnog centra, što podrazumeva i rad na projektima iz firme „Alfa Romeo“.

Nemci farbaju “punto“Sa početkom pristizanja nove opreme iz Nemačke i Japana za instaliranje nove fabrike automobila u Kragujevcu, ovih dana će u Šumadiju, pored stručnjaka iz Italije, doputovati i inženjeri i konstruktori iz Nemačke, Poljske i Turske, saznaju „Novosti“.

Prvi automatizovani sklopovi iz Nemačke (za Lakirnicu) već su stigli u fabriku, a na instaliranju novih robotizovanih mašina za proizvodnju dva potpuno nova modela, biće angažovani i novi „Fijatovi“ stručnjaci iz skoro svih fabrika ove grupacije - širom sveta.

Italijani kažu da je reč o novim konstrukcijama u svetskoj automobilskoj industriji gde će usmeriti „značajne stručne kapacitete“. Naime, kod konstrukcije novih modela koji će se proizvoditi u torinsko-srpskoj kompaniji, „Fijat grupa“ će primeniti najbolja rešenja svog razvojnog centra, što podrazumeva i rad na projektima iz firme „Alfa Romeo“.

Gotovo hiljadu radnika firme „Fijat Srbija“ već danima izmešta stare montažne linije i priprema teren za instaliranje nove opreme. Najbolji, prema proceni „Fijatovih“ stručnjaka, će se izdvojiti za obuku u Italiji, Poljskoj i Turskoj, koja će početi već sledećeg meseca. Višednevno usavršavanje će do septembra obuhvatiti više stotina kragujevačkih radnika.

Idu u školu

Od 1.573 radnika „Zastavine fabrike automobila“, koji do januara nisu dobili posao u kompaniji „Fijat Srbija“, njih oko 900, će se u naredne dve godine doškolovavati za rad u ovoj ili nekoj od kooperantskih kompanija „Fijata“ koje će se graditi u Šumadiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik