Novi kredit za prezadužen grad

Bez autora
Apr 17 2011

Glasovima vladajuće većine koju predvodi odbornička grupa Ujedinjenih regiona Srbije, Skupština grada Kragujevca je na jučerašnjoj 29. redovnoj sednici donela odluku o zaduživanju lokalne uprave u visini od 197 miliona dinara. Sredstva su namenjena za investiranje kapitalnih projekata, poput pokrivenih bazena, centralne gradske ambulante, Tehničko-operativnog centra JKP „Vodovoda i kanalizacija”, putne infrastrukture. Opozicioni odbornici žestoko su kritikovali ovu odluku, navodeći da je grad već prezadužen. Da lokalnim upravama, kroz promenu zakona, nije omogućeno da se zadužuju bez ograničenja, Kragujevac uopšte ne bi mogao da podigne ovaj kredit, budući da njegova ukupna zaduženja prelaze 50 odsto budžetskih prihoda. Dosadašnja zaduženja grada su bila oko 18 miliona evra, a sa novim kreditom biće oko 21 milion evra, što iznosi 65,27 odsto budžetskih prihoda.

Novi kredit za prezadužen gradGlasovima vladajuće većine koju predvodi odbornička grupa Ujedinjenih regiona Srbije, Skupština grada Kragujevca je na jučerašnjoj 29. redovnoj sednici donela odluku o zaduživanju lokalne uprave u visini od 197 miliona dinara.

Sredstva su, kako je obrazloženo, namenjena za investiranje kapitalnih projekata, poput pokrivenih bazena, centralne gradske ambulante, Tehničko-operativnog centra JKP „Vodovoda i kanalizacija”, putne infrastrukture...

Opozicioni odbornici žestoko su kritikovali ovu odluku, navodeći da je grad već prezadužen.

„Da lokalnim upravama, kroz promenu zakona, nije omogućeno da se zadužuju bez ograničenja, Kragujevac uopšte ne bi mogao da podigne ovaj kredit, budući da njegova ukupna zaduženja prelaze 50 odsto budžetskih prihoda. Dosadašnja zaduženja grada su bila oko 18 miliona evra, a sa novim kreditom biće oko 21 milion evra, što iznosi 65,27 odsto budžetskih prihoda. Gde je u ovom predlogu većine odgovornost prema budućim generacijama”, zapitao je u svojoj diskusiji odbornik Srpske napredne stranke Goran Kovačević i podsetio da 2004. godine, pre nego što je današnja vlast preuzela upravljanje gradom, Kragujevac nije imao dugove.

Iz Demokratske stranke, koja je formalno u vlasti a čiji odbornici sve češće nastupaju kao opozicioni, stiglo je upozorenje da su tekući budžetski prihodi daleko manji nego što je planirano.

„Upozoravamo da je stepen zaduženosti grada na visokom nivou, kao i da se za prva dva meseca u gradsku kasu slila tek trećina planiranih sredstava. I budžet i zaduženja treba racionalnije planirati”, rekao je Vladan Jovanović, šef odborničke grupe kragujevačkih demokrata.

Na ove diskusije nadovezao se i Vladan Vučićević iz Nove Srbije, naglašavajući da gradu „preti dužnička kriza”.

„Mi već godinama upozoravamo na prekomerna zaduženja koja će opterećivati ne samo ovu generaciju Kragujevčana, već i potomke. Danas svako dete rođeno juče u Kragujevcu duguje 100 evra. Ali neće sve ostati ovako kako je sada, vlast će se promeniti, a onda će krivci za ovakvo stanje biti kažnjeni”, naglasio je Vučićević.

Replicirajući kolegama iz opozicije, šef odborničke grupe URS Ivica Samailović je naveo da je zaduženje grada od oko dva miliona evra odobrilo Ministarstvo finansija, odnosno Uprava za javni dug, ali je rekao i da „grad ne bi morao sada da podiže novi kredit, da republička transferna sredstva nisu umanjena”.

„Krediti su budućnost Kragujevca. Da nije bilo kredita koji su, uglavnom, uloženi u infrastrukturu, kako bismo privukli investitore? I ovaj kredit je za budućnost grada i naše dece. Deca u Beogradu i Vojvodini mogu da se kupaju u pokrivenim bazenima, zašto tu mogućnost ne bi imala i deca u Kragujevcu”, rekao je Samailović, potencirajući da je Srbiji preko potrebna decentralizacija vlasti i regionalizacija države, kako lokalne uprave više ne bi zavisile od „volje Beograda”.

Gradska skupština je donela i druge važne odluke, a jednom od njih je usvojen i novi prostorni plan za potrebe „Fijata”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik