Obavezati vlasti da omoguće bolji ambijent za poslovanje

Bez autora
Oct 28 2010

Sporazum o poslovnoj saradnji, koji su jučer potpisali čelnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH Nihad Imamović i Mladen Pandurević te Privredne komore FBiH Jago Lasić i Avdo Rapa, trebaju omogućiti organiziraniji nastup i jaču prezentaciju interesa privrednika prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Potpisani sporazum u deset tačaka definira zajednički angažman Udruženja poslodavaca i Privredne komore FBiH prema novom sastavu Federalne vlade i parlamenta. Definirali su, između ostalog, jači međunarodni nastup bh. privrednika, pojačanje konkurentnosti. Udruženje i Komora žele u budućnosti bitno utjecati na donošenje zakonskih rješenja u svim sektorskim politikama koje se odnose na privredu. Cilj je da prijedlozi uđu u budući program rada Federalne vlade za predstojeći mandatni period.

Obavezati vlasti da omoguće bolji ambijent za poslovanjeSporazum o poslovnoj saradnji, koji su jučer potpisali čelnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH Nihad Imamović i Mladen Pandurević te Privredne komore FBiH Jago Lasić i Avdo Rapa, trebaju omogućiti organiziraniji nastup i jaču prezentaciju interesa privrednika prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Program rada

Kako je za "Avaz" izjavio Lasić, potpisani sporazum u deset tačaka definira zajednički angažman Udruženja poslodavaca i Privredne komore FBiH prema novom sastavu Federalne vlade i parlamenta.

- Definirali smo, između ostalog, jači međunarodni nastup bh. privrednika, pojačanje konkurentnosti... Udruženje i Komora žele u budućnosti bitno utjecati na donošenje zakonskih rješenja u svim sektorskim politikama koje se odnose na privredu. Želimo da naši prijedlozi uđu u budući program rada Federalne vlade za predstojeći mandatni period - kazao nam je Lasić.

On je naglasio da Udruženje i Komora prvi put jasno i strategijski nastupaju prema vlastima kako bi se u BiH konačno zakonski omogućile pretpostavke za bolji privredni ambijent, odnosno za poslovanje i privlačenje investicija.

Obuka za radnike

Lasić je naveo da će uskoro biti potpisan i sličan sporazum između Vanjskotrgovinske komore i Asocijacije poslodavaca BiH, koji treba obavezati Vijeće ministara na saradnju s predstavnicima sektora privrede na nivou BiH.

Nihad Imamović istakao je da je potpisani sporazum bitan i zbog zajedničkih istupa u javnost te zbog saradnje s obrazovnim i institucijama za zapošljavanje, kao i zbog organiziranja obuke za uposlenike. Kazao je da su pokrenute inicijative za konačno formiranje ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik