Objavljeni uslovi za jeftinu legalizaciju objekata

Bez autora
Apr 17 2011

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja objavilo je Pravilnik o kriterijumima za umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije bespravno sagrađenih objekata, uslovima i načinu legalizacije.Pravilnik koji je omogućio jednostavniju i jeftiniju legalizaciju i popuste do 99 odsto stupio je na snagu 12. aprila. Skupština Srbije usvojila je nedavno Zakon o planiranju i izgradnji koji će četvoročlanim i većim porodicama obezbediti popust do 99 odsto za legalizaciju objekta površine do 100 kvadratnih metara.

Objavljeni uslovi za jeftinu legalizaciju objekataMinistarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja objavilo je Pravilnik o kriterijumima za umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije bespravno sagrađenih objekata, uslovima i načinu legalizacije.

Pravilnik koji je omogućio jednostavniju i jeftiniju legalizaciju i popuste do 99 odsto stupio je na snagu 12. aprila.

Skupština Srbije usvojila je nedavno Zakon o planiranju i izgradnji koji će četvoročlanim i većim porodicama obezbediti popust do 99 odsto za legalizaciju objekta površine do 100 kvadratnih metara.

Za narednih 100 kvadratnih metara umanjenje iznosi 60 odsto, na koliko je smanjena naknada za vlasnike objekata do 100 kvadratnih metara koji nisu ispunili socijalne uslove.

Popusti ne važe za objekte koji su izgrađeni u prvoj i ekstra zoni, a ispunjenje socijalnih uslova podrazumeva da se podnesu dva dokumenta, i to da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze, kao i da nemaju druge nepokretnosti.

Objekti koji su bez građevinske dozvole završeni do 11. septembra 2009. mogu da budu legalizovani, ako su vlasnici u zakonskom roku podneli zahtev.

Za te objekte ako ispunjavaju zakonom predviđene uslove jednim rešenjem izdavaće se građevinska i upotrebna dozvola.

Građevinska dozvola biće izdata naknadno i za objekte sa minimalnim stepenom izgrađenosti.

Dovoljno je da su izvedeni grubi građevinski radovi sa formiranim konstruktivnim sklopom odnosno da objekat ima noseće elemente, a to su temelj, zidovi, armirani betonski ili čelicni stubovi sa gredama odnosno armirana betonska tavanica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik