Od fonda do fonda po jeftine kredite

Bez autora
Oct 28 2010

U skupštini Srbije, po drugi put od 2005. godine usvajaju se izmene Zakona o fondu za razvoj Srbije. Institucija koja treba da prati strategiju razvoja, i ovaj put slovom zakona nema definisanu saradnju sa Fondom za razvoj pokrajine ili drugim sličnim kreditorima. U pokrajinskom fondu kažu da su razočarani, dok u ime predlagača Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, smatra da ta vrsta saradnje ne treba ni da bude definisana zakonom. Nedostatak regulative, privrednicima već godinama omogućava da povoljne pozajmice čak za iste projekte dobiju na više mesta. Iako je strategija razvoja jedna, nema jasne podele prioriteta finansiranja između republičkog i pokrajinskog fonda, a ni novi nacrt Zakona o Fondu za razvoj Srbije ne reguliše tu oblast. U Fondu za razvoj Srbije baš toliko se i ne insistira na razvoju poljoprivrede, odnosno kreditiranju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što su kod nas glavni korisnici kredita. Moguće je, naravno, da koristite kredit i kod Fonda za razvoj Srbije i kod Fonda za razvoj Vojvodine, ako imate adekvatne hipoteke i garancije da ćete taj kredit vratiti.

Od fonda do fonda po jeftine krediteU skupštini Srbije, po drugi put od 2005. godine usvajaju se izmene Zakona o fondu za razvoj Srbije.

Institucija koja treba da prati strategiju razvoja, i ovaj put slovom zakona nema definisanu saradnju sa Fondom za razvoj pokrajine ili drugim sličnim kreditorima. U pokrajinskom fondu kažu da su razočarani, dok u ime predlagača Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, smatra da ta vrsta saradnje ne treba ni da bude  definisana zakonom.

Nedostatak regulative, privrednicima već godinama omogućava da  povoljne pozajmice čak za iste projekte dobiju na više mesta. Iako je strategija razvoja jedna,  nema jasne podele prioriteta finansiranja između republičkog i pokrajinskog fonda, a ni novi nacrt Zakona o Fondu za razvoj Srbije ne reguliše tu oblast.

"Ni ovaj put mi nismo uvršteni, i to je nažalost tako, i ne znam kada će biti drugačije", kaže za RTV Snežana Repac, direktor Fonda za razvoj Vojvodine. Upitana da li ista preduzeća mogu uzeti kredit od oba fonda, Repacova je odgovorila: "Ono što je meni poznato je da se u Fondu za razvoj Srbije baš toliko i ne insistira na razvoju poljoprivrede, odnosno kreditiranju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što su kod nas glavni korisnici kredita. Moguće je, naravno, da koristite kredit i kod Fonda za razvoj Srbije i kod Fonda za razvoj Vojvodine, ako imate adekvatne hipoteke i garancije da ćete taj kredit vratiti".

Šef poslaničke grupe SPS Jedinstvena Srbija, Branko Ružić, zakon je ocenio kao manjkav: "Ovaj zakon ima dosta manjkavosti i smatram da ćemo i mi iz poslaničke grupe SPS-Jedinstvena Srbija pokušati da amandmanima te nedostatke ispravimo. Autonomna pokrajina Vojvodina ima prenesenu nadležnost da ovu sferu organizuje na način koji joj je Ustavom i zakonom definisan, ali naravno, da smemo suspendovati pravo jedne interakcije države Srbije na celoj teritoriji uključujući i Vojvodinu".

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, smatra da saradnja dva fonda ni ne treba da bude definisana zakonskim okvirom.

 "To pitanje nije za zakon, jer zakon samo reguliše pravnu formu jednog ili drugog fonda. Mi radimo na tome da se napravi jedan registar svih podsticaja koji se daju u Srbiji, koje daje Fond za razvoj, pokrajinski fond, Garancijski fond, Fond za kapitalna ulaganja, Nacionalna služba za zapošljavanja, republička Vlada. Dakle, sve institucije ćemo sada umrežiti i u Agenciji za privredne registre napraviti registar podsticaja, tako da će se znati koja je firma dobila sredstva i pod kojim uslovima od jednog fonda, i onda neće moći da dobije od drugog".

Posle više od 30 godina postojanja centrala Fonda za razvoj biće premeštena u Niš, a predviđena je i mogućnost otvaranja filijala,   kako je za našu televiziju najavio Dinkić, u u Zrenjaninu i Somboru.  A kako će ubuduće izgledati saradnja onih koji nude jeftin novac, ali i kontrola onih koji dižu pozajmice biće jasno nakon usvajanja zakona i  formiranja registra svih kreditora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik