Odbrana od poplave, a uskoro i moderno šetalište

Bez autora
Mar 28 2012

Završetak radova na Zemunskom keju je prioritet Grada i radnici „Beogradvoda“ ispoštovaće rok, tako da ćemo do kraja aprila imati novo gradsko šetalište. Na taj način Zemun će biti zaštićen od takozvanih stogodišnjih voda, jer je pri svakoj većoj poplavi upravo ovo mesto bilo kritična tačka.Ovim projektom smo pokazali da gradska komunalna preduzeća mogu da izvode najteže hidro-građevinske radove u najtežim uslovima. Radovi su se izvodili u tri faze.

Odbrana od poplave, a uskoro i moderno šetališteZavršetak radova na Zemunskom keju je prioritet Grada i radnici „Beogradvoda“ ispoštovaće rok, tako da ćemo do kraja aprila imati novo gradsko šetalište.

Na taj način Zemun će biti zaštićen od takozvanih stogodišnjih voda, jer je pri svakoj većoj poplavi upravo ovo mesto bilo kritična tačka - rekao je juče prilikom obilaska radova Predrag Petrović, predsednik gradskog štaba za odbranu od poplava.

- Ovim projektom smo pokazali da gradska komunalna preduzeća mogu da izvode najteže hidro-građevinske radove u najtežim uslovima. Radovi su se izvodili u tri faze. Prva faza bila je izgradnja stope i grede nasipa, druga faza je izgradnja nasipa, a u trećoj fazi vrši se izgradnja staza za šetnju i bicikliste, kao i tribine i stepeništa - naveo je Petrović.

Prema rečima Miloša Milovanovića, direktora „Beogradvoda“, za radove na Zemunskom keju utrošeno je više od 60.000 kubnih metara materijala, odnosno kamena, tucanika, klesanog kamena i pokušana je da se zadrži ambijentalna celina.

- Imali smo dva primarna zadatka, da bude funkcionalno i da bude lepo i prilagodljivo postojećem ambijentu. Sav kamen koji smo ugradili u novu obaloutvrdu izvadili smo iz stare obaloutvrde i po boji smo ga prilagodili prethodnom izgledu. Takođe, urađeno je novih 300 metara stepeništa u granitu - rekao je Milovanović.

On je još jednom podsetio na iskustvo iz velikih poplava iz 2006. godine, kada je nivo vodostaja postavio nove standarde u vodoprivredi.

- Od tačaka koje su tada bile potencijalno opasne za izlivanje vode iz korita veći deo je sada zaštićen. Pre svega, Zemun, gde se radovi završavaju do kraja aprila, zatim Kula Nebojša gde su urađeni pregradni zidovi, i Ada Ciganlija gde je urađeno sedam i po kilometara nasipa. Jedina tačka koja je ostala nezaštićena je deo kod bare Venecija, ali tu se zbog pruge ne može pristupiti zaštiti tog dela grada - objasnio je Milovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik