Odobreno 327 miliona dinara za tri godine

Bez autora
Mar 23 2010

Na području Rasinskog okruga tokom trogodišnjeg programa kreditiranja početnika u biznisu odobreno je 255 kredita ukupne vrednosti od oko 327 miliona dinara. Dosadašnjim kreditima podržano je otvaranje 969 novih radnih mesta u Rasinskom okrugu, a taj vid kreditiranja jedna je od najznačajnijih mera za podsticaj privrede i širenje biznis baze. Samo u protekloj godini za otvaranje novih firmi u tom regionu, preko Nacionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, odobreno je 107 kredita u iznosu od 270 miliona dinara. Očekuje se da se na taj način otvore 482 radna mesta. Najviše kredita, 67, odobreno je preduzetnicima u Kruševcu, na području Aleksandrovca ih je bilo 14, u Brusu 11, Trsteniku osam, Ćićevcu četiri i Varvarinu tri, a najviše poslovnih ideja odnosilo se na oblast prerade hrane, drvoprerađivačku delatnost i obradu metala.

Odobreno 327 miliona dinara za tri godineNa području Rasinskog okruga tokom trogodišnjeg programa kreditiranja početnika u biznisu odobreno je 255 kredita ukupne vrednosti od oko 327 miliona dinara, kazao je direktor regionalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća Goran Lapčević.

On je najavljujući novi, četvrti ciklus dodele start ap (satrt up) kredita Ministrastva ekonomije i Fonda za razvoj, kazao da je dosadašnjim kreditima podržano otvaranje 969 novih radnih mesta u Rasinskom okrugu, kao i da je taj vid kreditiranja jedna od najznačajnijih mera za podsticaj privrede i širenje biznis baze.

- Samo u protekloj godini za otvaranje novih firmi u tom regionu, preko Nacionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, odobreno je 107 kredita u iznosu od 270 miliona dinara - kazao je on i istakao da očekuje da se na taj način otvore 482 radna mesta.

Najviše kredita, 67, odobreno je preduzetnicima u Kruševcu, na području Aleksandrovca ih je bilo 14, u Brusu 11, Trsteniku osam, Ćićevcu četiri i Varvarinu tri, a najviše poslovnih ideja odnosilo se na oblast prerade hrane, drvoprerađivačku delatnost i obradu metala.

- Ministarstvo finansija i Fond za razvoj su za četvrti ciklus kreditiranja novih preduzeća izdvojili 2,2 milijarde dinara, a pravo da konkurišu imaju preduzetnici i privredna društva koja su registrovana posle 1. juna 2009. godine, kao i oni koji će se tek registrovati tokom trajanja konkursa - kazao je Lapčević.

Konkurs je ove godine, za razliku od prethodnih oročen do 30. aprila, do kada će Regionalni centar organizovati obuku zainteresovanih o pripremi potrebne dokumentacije, izradi poslovnih planova i praktičnim načinima za prevazilaženje rizika i teškoća u poslovanju.

Do sada su, kroz 15 modula, program obuke prošla 222 kandidata za ovogodišnje start ap kredite.

Prema uslovima konkursa, preduzetnici mogu aplicirati za sredstva u iznosu od 500.000 do 1,3 miliona dinara, a pravna lica do 2,5 miliona. Rok otplate je tri do pet godina sa godišnjom kamatnom stopom od 2,5 odsto i počekom do jedne godine.

Prednost pri konkurisanju imaće lica do 25 godina starosti i oni koji su prošli neku od obuka po programimakoje je podržala republička vlade, a krediti se neće odobravati za oblast poljoprivrede, trgovine, igara na sreću, kupovinu putničkih vozila i pozajmice drugim licima.

Od početka primene programa start ap kredita na području Srbije, sa oko devet milijardi dinara kreditnih sredstava otvoreno je 6.625 novih preduzeća i radnji i obezbeđena 21.000 novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik