OPIC obnavlja investicione aktivnosti u Srbiji

Bez autora
Mar 28 2012

Nakon dužih pregovora i nekoliko međunarodnih arbitraža rešen je dugogodišnji spor između Agencije za privatizaciju Republike Srbije i američke kompanije “Uniworld Holdings” u vlasništvu američkog biznismena srpskog porekla Srbe Ilića. Na inicijativu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Vlada Republike Srbije donela je zaključak kojim se upoznaje sa odlukom arbitražnog veća Međunarodnog arbitražnog suda, na osnovu koje se ovoj američkoj kompaniji vraća preduzeće “Srbijaturist”. Arbitražnom odlukom utvrđena je i obaveza “Uniworld Holdings” da u “Srbijaturist” investira dodatnih 3,4 miliona dolara u cilju ispunjenja standarda za njegovu višu kategorizaciju. Rezultat konačnog dogovora dveju strana u sporu jeste i odluka Agencije za osiguranje privatnih investicija (OPIC) da obnovi investicione aktivnosti u Srbiji, s obzirom na to da su se stekli uslovi za normalizaciju odnosa, odnosno dobijanje podrške za realizaciju direktnih američkih ulaganja na srpskom tržištu, a reč je o približno 600 miliona dolara u narednom periodu.

OPIC obnavlja investicione aktivnosti u SrbijiNakon dužih pregovora i nekoliko međunarodnih arbitraža rešen je dugogodišnji spor između Agencije za privatizaciju Republike Srbije i američke kompanije “Uniworld Holdings” u vlasništvu američkog biznismena srpskog porekla Srbe Ilića, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije.

Na inicijativu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Vlada Republike Srbije donela je zaključak kojim se upoznaje sa odlukom arbitražnog veća Međunarodnog arbitražnog suda, na osnovu koje se ovoj američkoj kompaniji vraća preduzeće “Srbijaturist”. Arbitražnom odlukom utvrđena je i obaveza “Uniworld Holdings” da u “Srbijaturist” investira dodatnih 3,4 miliona dolara u cilju ispunjenja standarda za njegovu višu kategorizaciju.

Rezultat konačnog dogovora dveju strana u sporu jeste i odluka Agencije za osiguranje privatnih investicija (OPIC) da obnovi investicione aktivnosti u Srbiji, s obzirom na to da su se stekli uslovi za normalizaciju odnosa, odnosno dobijanje podrške za realizaciju direktnih američkih ulaganja na srpskom tržištu, a reč je o približno 600 miliona dolara u narednom periodu.

Istovremeno, doći će do poboljšanja ukupne ekonomske saradnje dveju zemalja, koja je zbog spora oko “Srbijaturista” već duži vremenski period bila u zastoju, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik