Počinje da radi portal za elektronske javne nabavke

Bez autora
Mar 17 2010

U narednih nekoliko nedelja probno će početi da radi portal za elektronske javne nabavke. Građani će usluge koje koriste preko tog portala, moći da plate "Dina" karticom ili poštanskom uplatnicom. Portal će imati oko 30-tak različitih elektronskih usluga Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava. Privredna komora Srbije u 2010. godini planira da edukuje i pokrije kvalifikovanim elektronskim sertifikatima preko 20.000 privrednih subjekata u zemlji. Oni se izdaju besplatno, pa će tako privredni subjekati moći, na siguran način, da posluju elektronski. PKS razvija niz elektronskih servisa, kao što su elektronsko podnošenje PDV i ostalih poreskih prijava, prijava i odjava zaposlenih, podnošenje carinske deklaracije, izrada biznis planova, objedinjene ponuda i tražnje, čija primena bi na godišnjem nivou mogla da ostvari uštedu od preko 600 miliona evra.

Počinje da radi portal za elektronske javne nabavkeU narednih nekoliko nedelja probno će početi da radi portal za elektronske javne nabavke.

Građani će usluge koje koriste preko tog portala, moći da plate "Dina" karticom ili poštanskom uplatnicom.

Portal će imati oko 30-tak različitih elektronskih usluga Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava.

Privredna komora Srbije u 2010. godini planira da edukuje i pokrije kvalifikovanim elektronskim sertifikatima preko 20.000 privrednih subjekata u zemlji. Oni se izdaju besplatno, pa će tako privredni subjekati moći, na siguran način, da posluju elektronski. PKS razvija niz elektronskih servisa, kao što su elektronsko podnošenje PDV i ostalih poreskih prijava, prijava i odjava zaposlenih, podnošenje carinske deklaracije, izrada biznis planova, objedinjene ponuda i tražnje, čija primena bi na godišnjem nivou mogla da ostvari uštedu od preko 600 miliona evra.

Elektronska trgovina je slabo razvijena, kako zbog malog tržišta, tako i zbog slabog korišćenja širokopojasnog interneta. Iako pristup Internetu imaju gotovo sva preduzeća u Srbiji i oko 47 odsto domaćinstava, širokopojasni internet se najviše koristi mobilnim telefonima, što je skupo, a nije ni pogodno za razvoj elektronskog bankarstva i trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik