Poleteo prvi avion na solarnu energiju

Bez autora
Apr 08 2010

Prvi avion na solarnu energiju poleteo je na prvi probni let sa vojnog aerodroma u Pajernu, na zapadu Švajcarske. Avion „Solar Impulse", čiji je raspon krila isti kao kod Erbasa A340 (63,40m) i čija težina ne prelazi težinu jednog automobila (1.600kg), rulao je pistom stotinak metara, a zatim bez buke, poleteo brzinom od 45 km na sat.Prototip aviona ima četiri električna motora, svaki jačine 10 KS, i leti slično nebeskom skuteru, prosečnom brzinom od 75 km na sat. Njegova su krila prekrivena sa 12.000 solarnih ćelija koje napajaju četiri elektromotora i omogućuju punjenje litijumskih baterija od 400 kg...

Poleteo prvi avion na solarnu energiju

Prvi avion na solarnu energiju poleteo je na prvi probni let sa vojnog aerodroma u Pajernu, na zapadu Švajcarske.

Avion „Solar Impulse", čiji je raspon krila isti kao kod Erbasa A340 (63,40m) i čija težina ne prelazi težinu jednog automobila (1.600kg), rulao je pistom stotinak metara, a zatim bez buke, poleteo brzinom od 45 km na sat, javile su agencije.

Prototip aviona ima četiri električna motora, svaki jačine 10 KS, i leti slično nebeskom skuteru, prosečnom brzinom od 75 km na sat. Njegova su krila prekrivena sa 12.000 solarnih ćelija koje napajaju četiri elektromotora i omogućuju punjenje litijumskih baterija od 400 kg.

Današnji let je izveden na visini od oko 1.000 metara.

Ovaj projekt vredan 70 miliona evra osmislio je švajcarski pilot i istraživač Bertran Pikar.

"Solar Impulse" predstavljen je javnosti krajem juna 2009. godine, od decembra prošle godine je obavio niz kraćih letova na visini od samo pola metra, a njegovo veliko poletanje planirano je za 2012. godinu kada neće uzeti ni tri decilitra goriva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik