Pomoć Nemačke za razvojne projekte u Srbiji

Bez autora
Oct 28 2010

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i zamenik direktora u Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj SR Nemačke Ula Mikota potpisali su danas u Beogradu Zapisnik o pregovorima vlada Nemačke i Srbije u oblasti razvojne saradnje za 2010. godinu. Vlada Nemačke odobrila je pomoć Srbiji od 123,65 miliona evra koja će se naredne godine koristiti za realizaciju projekata u oblasti javne infrastrukture i unapređenja kapaciteta državne uprave, održivog ekonomskog razvoja i podsticanja zapošljavanja. Pomoć će biti realizovana kroz zajmove u iznosu od 87 miliona evra, donacije od 14,65 miliona evra i 22 miliona evra kredita preko Nemačke razvojne banke (KfW). U projekte unapređenja javne infrastrukture, pre svega energetskih kapaciteta i vodosnabdevanja, biće uloženo 68,5 miliona evra, za održivi ekonomski razvoj i podsticanje zapošljavanja 52,35 miliona evra, dok će 2,8 miliona evra biti izdvojeno za poboljšanje kapaciteta državne uprave i promovisanje demokratskih vrednosti i građanskog društva.

Pomoć Nemačke za razvojne projekte u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i zamenik direktora u Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj SR Nemačke Ula Mikota potpisali su danas u Beogradu Zapisnik o pregovorima vlada Nemačke i Srbije u oblasti razvojne saradnje za 2010. godinu.

Vlada Nemačke odobrila je pomoć Srbiji od 123,65 miliona evra koja će se naredne godine koristiti za realizaciju projekata u oblasti javne infrastrukture i unapređenja kapaciteta državne uprave, održivog ekonomskog razvoja i podsticanja zapošljavanja.

Pomoć će biti realizovana kroz zajmove u iznosu od 87 miliona evra, donacije od 14,65 miliona evra i 22 miliona evra kredita preko Nemačke razvojne banke (KfW). U projekte unapređenja javne infrastrukture, pre svega energetskih kapaciteta i vodosnabdevanja, biće uloženo 68,5 miliona evra, za održivi ekonomski razvoj i podsticanje zapošljavanja 52,35 miliona evra, dok će 2,8 miliona evra biti izdvojeno za poboljšanje kapaciteta državne uprave i promovisanje demokratskih vrednosti i građanskog društva.

Od 2000. godine Nemačka je uložila približno milijardu evra u razvoj Srbije, od čega trećinu sume čine bespovratna sredstva, dok su dve trećine veoma povoljni zajmovi. Nemačka je, kao ključni akcionar u Evropskoj investicionoj banci, Svetskoj banci i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, indirektno odobrila i dodatna sredstva kojima je pomogla ekonomski razvoj Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik