Poskupljenje gasa je neminovno

Bez autora
Apr 17 2011

Poskupljenje prirodnog gasa u Srbiji je neminovno, jer je poslednja korekcija cene gasa za domaćinstva zabeležena pre dve godine, a nabavna cena je samo u poslednjih godinu dana porasla sa 270 na 400 dolara.Svi zaboravljaju da je (gas) trebalo da poskupi još u novembru prošle godine, ali su održali obećanje da neće poskupeti do kraja grejne sezone iako potrošači duguju 680 miliona evra. „Srbijagas” je tako pomogao svim potrošačima i praktično subvencionisao potrošnju gasa u Srbiji.

Poskupljenje gasa je neminovnoGeneralni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je da je poskupljenje prirodnog gasa u Srbiji neminovno, jer je poslednja korekcija cene gasa za domaćinstva zabeležena pre dve godine, a nabavna cena je samo u poslednjih godinu dana porasla sa 270 na 400 dolara.

Primećujući da je „nepopularno stalno govoriti o tome da gas mora da poskupi”, Bajatović je u intervjuu za nedeljni „Dnevnik” podsetio da je poskupljenje gasa bilo planirano ranije.

„Svi zaboravljaju da je (gas) trebalo da poskupi još u novembru prošle godine, ali smo održali obećanje da neće poskupeti do kraja grejne sezone iako nam potrošači duguju 680 miliona evra”, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, „Srbijagas” je tako pomogao svim potrošačima i „praktično subvencionisao potrošnju gasa u Srbiji”.

Bajatović je odbacio kao „notorne laži” tvrdnje da su poslovne operacije „Srbijagasa” ugrađene u cenu gasa, pa je on zato skuplji.

„Srbijagas” nije i ne sme biti tretiran samo kroz cenu gasa, kao prilika da se steknu jeftini dnevnopolitički poeni, rekao je on.

Bajatović je istakao da je „gas deo energetskog bilansa Srbije”, pa „naprosto moramo da ga trošimo” i „ne smemo da dozvolimo da ga, zbog neplaćanja, nema”.

Zato gas mora da se plati, a „da li će ga platiti oni koji ga troše ili svi mi iz budžeta, to zavisi od politike koju budemo vodili na nivou države”, zaključio je Bajatović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik