Potpisan finansijski Sporazum Vlade Srbije i Evropske komisije – IPA 2009.

Bez autora
Mar 22 2010

U Vladi Vojvodine potpisan je sporazum o izgradnji novog Žeželjevog drumsko-železničkog mosta preko Dunava u Novom Sadu. Vrednosti ovih devet projekata je približno 70 miliona evra. U njegovu izgradnju biće uloženo 60 miliona evra. Od toga, 30 miliona evra obezbedila je Evropska unija, 20 miliona evra Vlada Vojvodine i 10 miliona evra Grad Novi Sad. U naredna tri meseca biće raspisan tender, a most bi trebalo da bude završen do kraja 2012. godine. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji ambasador Vensan Dežer predstavili su javnosti i ostale projekte koji će biti finansijski podržani iz danas potpisanog Sporazuma za nacionalni program IPA 2009. To je treća tranša, od ukupno 1,4 milijarde evra koje je Evropska unija namenila Srbiji u periodu od 2007. do 2013. godine.

Potpisan finansijski Sporazum Vlade Srbije i Evropske komisije – IPA 2009.U Vladi Vojvodine danas su potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji ambasador Vensan Dežer potpisali sporazum o izgradnji novog Žeželjevog drumsko-železničkog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Vrednosti ovih devet projekata je približno 70 miliona evra. U njegovu izgradnju biće uloženo 60 miliona evra. Od toga, 30 miliona evra obezbedila je Evropska unija, 20 miliona evra Vlada Vojvodine i 10 miliona evra Grad Novi Sad. U naredna tri meseca biće raspisan tender, a most bi trebalo da bude završen do kraja 2012. godine.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji ambasador Vensan Dežer predstavili su javnosti i ostale projekte koji će biti finansijski podržani iz danas potpisanog Sporazuma za nacionalni program IPA 2009. To je treća tranša, od ukupno 1,4 milijarde evra koje je Evropska unija namenila Srbiji u periodu od 2007. do 2013. godine.

Od 70 miliona evra iz tranše IPA 2009. biće finansijski podržani projekti koji se mogu grupisati u četiri prioriteta. Najveći po iznosu sredstava je infrastrukturni projekat izgradnje novog Žeželjevog mosta.

Drugu grupu čine projekti u oblasti zdravstva i obrazovanja. Jedan od njih, vredan 6,6 miliona evra, je i sprovođenje nacionalnog programa za skrining karcinoma grlića materice i dojke, kroz nabavku opreme i putem podizanja javne svesti kod stanovništva o značaju ranog otkrivanja karcinoma. Drugi, vredan 3,75 miliona evra, odnosi se na unapređenje predškolskog obrazovanja, posebno u ruralnim regijama.

Za realizaciju projekta u oblasti veterine EU je namenila 6 miliona evra, a za tehničku pomoć u pripremi dokumentacije za izgradnju postrojenja za tretman opasnog otpada namenjeno je 3 miliona evra. Za projekat na poboljšanju zaštite potrošača planirano je 2,5 miliona evra. Za projekte kojima se doprinosi vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala namenjeno je 2,5 miliona evra, za jačanje kapaciteta Direkcije za upravljanje oduzetnom imovinom i unapređenje sistema za oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela.

U četvrtu grupu spadaju projekti kojima se unapređuje civilno društvo. Za podsticanje interkulturnog dijaloga između organizacija civilnog društva u Srbiji i EU, za izgradnju veće tolerancije i kulturnog diverziteta širom Srbije predviđeno je 2 miliona evra. Za projekat podrške pristupu pravima, zapošljavanju i poboljšanju uslova života izbeglica i interno raseljenih lica EU je planirala 12,65 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik