Potpisan Sporazum sa Republikom Srpskom

Bez autora
Mar 25 2012

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović potpisali su u Šapcu sporazum o tehničkoj saradnji koji će olakšati međusobni promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Sporazum je stupio na snagu u petak, 23. marta 2012. godine, i odnosi se na obostrano priznavanje nalaza akreditovanih laboratorija u Srbiji i Republici Srpskoj. Ovaj sporazum obuhvata saradnju u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje. Potpisani dokument će olakšati trgovinu hranom i poslovanje poljoprivrede i prehrambene industrije, a to će, pre svega, biti značajno za mala i srednja preduzeća jer će pojednostaviti potrebne procedure i uštedeti privredi vreme i novac.

Potpisan Sporazum sa Republikom SrpskomMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović potpisali su u Šapcu sporazum o tehničkoj saradnji koji će olakšati međusobni promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Sporazum je stupio na snagu u petak, 23. marta 2012. godine, i odnosi se na obostrano priznavanje nalaza akreditovanih laboratorija u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ovaj sporazum obuhvata saradnju u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje.

Potpisani dokument će olakšati trgovinu hranom i poslovanje poljoprivrede i prehrambene industrije, a to će, pre svega, biti značajno za mala i srednja preduzeća jer će pojednostaviti potrebne procedure i uštedeti privredi vreme i novac. Srbija i Republika Srpska su u trgovini prehrambenim proizvodima imale izvanrednu razmenu u 2011. godini, koja je dostigla vrednost veću od 215 miliona evra, a olakšavanje trgovinskih procedura omogućiće još veći iskorak u 2012. godini u toj oblasti saradnje.

Pravni osnov za potpisivanje pomenutog sporazuma o tehničkoj saradnji dva ministarstva je Sporazum o paralelnim i specijalnim odnosima Srbije i Republike Srpske, koji je zaključen u septembru 2006. godine.

Srbija je u nekoliko proteklih meseci potpisala takve sporazume i sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik