Prijeti blokada kreditnih linija

Bez autora
Jan 23 2012

Odluka o blokadi kreditnih linija prema BiH nije donesena, ali postoji opasnost da se tako nešto desi, jer BiH od 1. januara ne plaća svoj inostrani dug. Neki zvaničnici u zajedničkim institucijama intervenisali su kod međunarodnih finansijskih institucija da se ne priznaje otplata ino-duga. To samo pokazuje da zajedničke institucije koriste svaku priliku da koče razvoj i infrastrukturne projekte Srpske i ostvarivanje kreditnih linija o kojima pregovaramo sa međunarodnim finansijskim institucijama. Evropska banka za obnovu i razvoj obustavila je sve kredite za BiH i opstrukcijom na nivou BiH doveden je u pitanje kredit za obnovu i razvoj RS. Zbog blokade servisiranja spoljnog duga BiH Republici Srpskoj blokirano je 150 miliona evra kredita koji joj je odobrila EBRD za izgradnju dionice autoputa Banjaluka - Doboj. Otplata tranši spoljnog duga blokirana je na osnovu odluke Ministarstva finansija i trezora BiH koje taj proces uslovljava usvajanjem budžeta institucija BiH. Srpska je poslije blokade Ministarstva finansija i trezora BiH svoje obaveze izmirila direktno putem Trezora RS.

Prijeti blokada kreditnih linijaOdluka o blokadi kreditnih linija prema BiH nije donesena, ali postoji opasnost da se tako nešto desi, jer BiH od 1. januara ne plaća svoj inostrani dug, rekao je premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Džombić je za Radio-televiziju RS rekao da su neki zvaničnici u zajedničkim institucijama intervenisali kod međunarodnih finansijskih institucija da se ne priznaje otplata ino-duga.

- To samo pokazuje da zajedničke institucije koriste svaku priliku da koče razvoj i infrastrukturne projekte Srpske i ostvarivanje kreditnih linija o kojima pregovaramo sa međunarodnim finansijskim institucijama - kazao je Džombić.

Mediji su prenijeli da je Evropska banka za obnovu i razvoj obustavila sve kredite za BiH i da je opstrukcijom na nivou BiH doveden u pitanje kredit za obnovu i razvoj RS.

"Glas Srpske" je objavio da je zbog blokade servisiranja spoljnog duga BiH Republici Srpskoj blokirano 150 miliona evra kredita koji joj je odobrila EBRD za izgradnju dionice autoputa Banjaluka - Doboj.

Otplata tranši spoljnog duga blokirana je na osnovu odluke Ministarstva finansija i trezora BiH koje taj proces uslovljava usvajanjem budžeta institucija BiH. Srpska je poslije blokade Ministarstva finansija i trezora BiH svoje obaveze izmirila direktno putem Trezora RS.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić rekao je "Glasu Srpske" da je nedopustivo da se BiH dovodi u ovu situaciju i da ne servisira obaveze koje je sama preuzela.

- I pored toga što se krediti ne vraćaju, obaveze BiH se gomilaju jer u ugovorima postoje kaznene klauzule i ako se obaveze ne ispunjavaju penali su ogromni. Nedopustivo je da BiH zbog političkih prepucavanja ne ispunjava svoje obaveze - naglasio je Hasić. Dodao je da je ovo još jedna loša poruka iz BiH, prije svega prema stranim investitorima i agencijama za kreditni rejting.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da najava zaustavljanja daljih plasmana predstavlja upozorenje vlastima BiH da se konačno uozbilje. On je naglasio da je očigledno da političari pitanje međunarodnih obaveza ostavljaju po strani, što ni u kom slučaju nije dobro.

Kreditni rejting

Zaustavljanje kreditnih linija za BiH, prema Pavlovićevim riječima, značilo bi i dalje srozavanje ionako lošeg kreditnog rejtinga BiH.

- Ovo sigurno nije dobro za kreditni rejting BiH koji nam ionako nije sjajan. Vjerovatno će svaka sljedeća aktivnost u pogledu kreditiranja biti otežana zbog pozicije u kojoj se danas nalazimo - istakao je Pavlović.

Hasić je istakao da bi novo snižavanje kreditnog rejtinga imalo nesagledive posljedice za privredu BiH, prije svega zbog cijene kapitala koja bi bila enormno visoka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik