Procesor i mape najvažniji za GPS

Bez autora
Jan 24 2012

Ako vam je preko glave da sa sobom nosite prevelike auto-karte, da se snalazite u prostoru po prepoznatljivim objektima, dobar GPS uređaj je odlično rešenje. Tržište je danas preplavljeno raznoraznim modelima i pravo je pitanje kako izabrati najbolji, odnosno onaj koji će zadovoljavati potrebe svakog vozača. Prva stvar sa kojom vozač treba da raskrsti jeste da tačno zna za koje namene mu je potreban GPS i kakav mu tip uređaja odgovara. Uobičajeno je da svi GPS navigatori imaju nosač, punjač i takozvani tač-skrin ekran sa opcijama na srpskom jeziku, a razlikuju se po rasprostranjenosti i izgledu mape. Bez obzira na to što tržište ima više brendova, gotovo svi poseduju jedan od tri softvera: “garmin”, “igo” ili “mireo”. Svaki od tih kompjuterskih programa na svoj način oblikuje mapu, s tim što “igo” karta po mnogima ima najlepši grafički dizajniran. Kada se pogleda specifikacija nekog uređaja, važni su brzina procesora, veličina ekrana i memorije. Uređaj koji je odličan za naše tržište (dobra mu je i cena), primera radi, ima procesor od 533 megaherca, memoriju od 128 megabajta (2 mb ram-memoriju), kao i ekran rezolucije 480x272 piksela sa 4,3 inča.

Procesor i mape najvažniji za GPSAko vam je preko glave da sa sobom nosite prevelike auto-karte, da se snalazite u prostoru po prepoznatljivim objektima, dobar GPS uređaj je odlično rešenje.

Tržište je danas preplavljeno raznoraznim modelima i pravo je pitanje kako izabrati najbolji, odnosno onaj koji će zadovoljavati potrebe svakog vozača.

Prva stvar sa kojom vozač treba da raskrsti jeste da tačno zna za koje namene mu je potreban GPS i kakav mu tip uređaja odgovara. Uobičajeno je da svi GPS navigatori imaju nosač, punjač i takozvani tač-skrin ekran sa opcijama na srpskom jeziku, a razlikuju se po rasprostranjenosti i izgledu mape. Bez obzira na to što tržište ima više brendova, gotovo svi poseduju jedan od tri softvera: “garmin”, “igo” ili “mireo”. Svaki od tih kompjuterskih programa na svoj način oblikuje mapu, s tim što “igo” karta po mnogima ima najlepši grafički dizajniran.

Kada se pogleda specifikacija nekog uređaja, važni su brzina procesora, veličina ekrana i memorije. Uređaj koji je odličan za naše tržište (dobra mu je i cena), primera radi, ima procesor od 533 megaherca, memoriju od 128 megabajta (2 mb ram-memoriju), kao i ekran rezolucije 480x272 piksela sa 4,3 inča. Tipovi uređaja variraju od jednostavnih, dovoljno malih da stanu u džep, do komplikovanijih sistema sa velikim ekranom za navigaciju automobilom ili brodom. Cene se kreću od 50 evra pa do nekoliko hiljada evra. Veličina i kvalitet slike veoma su važne karakteristike svakog GPS uređaja. Vozač bi trebalo da izabere onaj sa jasno čitljivim ekranom.

Kada je reč o memoriji, tu dolazimo i do osnovne karakteristike svakog navigatora, a to je kakve mape u sebi poseduje, da li se one same apdejtuju, da li postoje na njima sve zemlje Evrope i slično. Uvek treba saznati način na koji proizvođači daju mogućnost učitavanja novih mapa pre nego što kupite uređaj.

- Veliki broj proizvođača omogućava da se nakon kupovine uređaja baza podataka osveži samo jednom besplatno, a nakon toga korisnik mora da plati.

Ipak, najprimamljivije su one ponude gde proizvođač daje mogućnost kupcu da tokom prve godine osveži mapu koliko god puta hoće - kaže Predrag Mićić iz prodavnice tehnike.

Od svih GPS uređaja najviše se kupuje model “prestigio 4150”, koji ima softver “mireo”.

- Taj model se najviše kupuje zbog vrlo pristupačne cene 7.500 dinara i vrlo kvalitetne mape koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije i Bugarsku.

Ima veliki tačskrin ekran veličine 4,3 inča u boji i poseduje rotaciju mapa i izmene ugla gledanja. Međutim, postoje modeli kao što je “blueberry”, koji je najjeftiniji i košta 5.990 dinara, ali nema mapu, pa se uz njega mora kupiti karta, koja košta u zavisnosti od rasprostranjenosti, između 1.500 i 4.000 dinara - kažu u jednoj prodavnici GPS uređaja.

Gotovo svi proizvođači nude veliki izbor različitih jezika, kao i govornih automata za navođenje vozača. Najbolji izbor za kupce u Srbiji može biti govorni automat, naravno, na srpskom jeziku, mada za one koji poznaju engleski to i nije odlučujuća stavka u određivanju kvaliteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik