Promet i dalje pada

Bez autora
Mar 29 2012

Promet robe široke potrošnje na svetskom nivou pokazuje, pa čak i rasta od deset odsto. Naše tržište i dalje, nažalost, pada. U Srbiji je prema poslednjim podacima, januar ove u odnosu na isti mesec prethodne godine, tržište maloprodaje za godinu dana oslabilo za još 3,2 odsto. Glavni krivac za smanjenje prodaje u trgovinama na malo jeste smanjenje realnih zarada stanovništva, kao i zaustavljanje rasta industrijske proizvodnje i izvoza. Koliko zaista vredi prosečna zarada u Srbiji najbrže se sazna kada se prevede u evre i uporedi sa prosekom u zemljama u okruženju. Kretanje kursa dinara prema evru pokazuje pravo stanje naše ekonomije, ali i standarda. Koliko god se trudimo da poverujemo da prosečna zarada beleži nominalni i realni rast, razuveri nas stvarnost na pijaci i u prodavnici. Koliko su naša primanja utanjila u odnosu na paprene cene namirnica najbolje svedoči težina korpe, gde sada za iste pare kupimo praktično upola manje namirnica.

Promet i dalje padaPromet robe široke potrošnje na svetskom nivou pokazuje, prema novim analizama „Dilojta“ znake oporavka, pa čak i rasta od deset odsto. Naše tržište i dalje, nažalost, pada.

U Srbiji je prema poslednjim podacima, januar ove u odnosu na isti mesec prethodne godine, tržište maloprodaje za godinu dana oslabilo za još 3,2 odsto.

- Glavni krivac za smanjenje prodaje u trgovinama na malo jeste smanjenje realnih zarada stanovništva, kao i zaustavljanje rasta industrijske proizvodnje i izvoza - ocenjuju ekonomisti.

- Koliko zaista vredi prosečna zarada u Srbiji najbrže se sazna kada se prevede u evre i uporedi sa prosekom u zemljama u okruženju. Kretanje kursa dinara prema evru pokazuje pravo stanje naše ekonomije, ali i standarda. Koliko god se trudimo da poverujemo da prosečna zarada beleži nominalni i realni rast, razuveri nas stvarnost na pijaci i u prodavnici.

Koliko su naša primanja utanjila u odnosu na paprene cene namirnica najbolje svedoči težina korpe, gde sada za iste pare kupimo praktično upola manje namirnica. Veliki broj zatvorenih butika i modnih prodavnica ukazuje da je i tu došlo do značajnog pada prometa, posebno kod skuplje, ekskluzivne robe. Prema nezvaničnim podacima za petinu je „palo“ tržište kućnih aparata i elektronike.

Iako su nam primanja neuporedivo niža, statistika pokazuje da mnoge proizvode plaćamo koliko i Evropljani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik