RAE: Do kraja godine trajna metodologija za određivanje cijene struje

Bez autora
Aug 08 2011

Regulatorna agencija za energetiku najavila je da će do kraja godine na snazi biti trajna metodologija za određivanje cijene električne energije. Tom metodologijom cijena struje neće biti mijenjana svakih pola godine, već će cijena kilovata biti određena za neki srednji period. Trenutno je na snazi privremena metodologija za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korištenje distributivnog sistema i Privremena metodologija za određivanje regulatornog prihoda javnog snabdjevača i regulisanih tarifa za snabdijevanje električnom energijom. Prema Zakonu o energetici potrebno je da se do kraja ove godine usvoje trajne metodologije u kojima će se obezbijediti jasan stav o regulatornom okviru za sljedeće godine, i to će biti suštinska osnova za novi biznis plan Elektroprivrede. U trajnim metodologijama se u najvećoj mjeri implementiraju standardi EU u ovoj oblasti i obezbjeđuje predvidljivost cijene električne energije.

RAE: Do kraja godine trajna metodologija za određivanje cijene strujeRegulatorna agencija za energetiku najavila je da će do kraja godine na snazi biti trajna metodologija za određivanje cijene električne energije.

Tom metodologijom cijena struje neće biti mijenjana svakih pola godine, već će cijena kilovata biti određena za neki srednji period, saznaje Portal Analitika.

- Trenutno je na snazi privremena metodologija za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korištenje distributivnog sistema i Privremena metodologija za određivanje regulatornog prihoda javnog snabdjevača i regulisanih tarifa za snabdijevanje električnom energijom.

Prema Zakonu o energetici potrebno je da se do kraja ove godine usvoje trajne metodologije u kojima će se obezbijediti jasan stav o regulatornom okviru za sljedeće godine, i to će biti suštinska osnova za novi biznis plan Elektroprivrede. U trajnim metodologijama se u najvećoj mjeri implementiraju standardi EU u ovoj oblasti i obezbjeđuje predvidljivost cijene električne energije, navodi se u dopisu čelnog čovjeka Agencije Dragutina Martinovića upućenom ministru ekonomije Vladimiru Kavariću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik