Rast BDP-a za 1,6 posto

Bez autora
Apr 01 2012

Republički zavod za statistiku saopštio je da ukupna godišnja vrednost bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2011. godinu, koja je dobijena kao suma četiri kvartala, pokazuje rast od 1,6 posto u odnosu na 2010. godinu. U prvom kvartalu 2011. godine realni rast BDP-a, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, iznosio tri posto, u drugom dva i po posto, trećem 0,7 posto i u četvrtom kvartalu 0,4 posto.Posmatrano po aktivnostima, u četvrtom kvartalu prošle godine najveći rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom – za 16,7 posto, sektoru rudarstva – za 14,8 posto, sektoru informisanja i komunikacije – za 8,7 posto i sektoru građevinarstva – za 8,6 posto, dok je najveći pad BDP-a regostrovan u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila – za 7,5 posto.

Rast BDP-a za 1,6 postoRepublički zavod za statistiku saopštio je da ukupna godišnja vrednost bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2011. godinu, koja je dobijena kao suma četiri kvartala, pokazuje rast od 1,6 posto u odnosu na 2010. godinu.

U saopštenju se navodi da je u prvom kvartalu 2011. godine realni rast BDP-a, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, iznosio tri posto, u drugom dva i po posto, trećem 0,7 posto i u četvrtom kvartalu 0,4 posto.

Posmatrano po aktivnostima, u četvrtom kvartalu prošle godine najveći rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom – za 16,7 posto, sektoru rudarstva – za 14,8 posto, sektoru informisanja i komunikacije – za 8,7 posto i sektoru građevinarstva – za 8,6 posto, dok je najveći pad BDP-a regostrovan u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila – za 7,5 posto.

Desezonirana serija podataka kvartalnog obračuna pokazuje pad BDP-a u četvrtom kvartalu 2011. godine od 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik