Rent-a-kar za svačiji džep

Bez autora
Aug 03 2011

Prestoničkim ulicama svakodnevno se provoza više od hiljadu iznajmljenih automobila. Za tu uslugu mušterije rent-a-kar agencijama plaćaju od 18 do 80 evra, u zavisnosti od kategorije vozila i vremena iznajmljivanja. Dok izbor vozila može da zadovolji ukuse i izbirljivijih mušterija - od "jugića" do "mercedesa" najviše klase. Najčešći klijenti su turisti, strana predstavništva, humanitarne i razne svetske organizacije. U vreme godišnjih odmora, uglavno su mušterije "naši" ljudi, na privremenom radu u inostranstvu. Obično iznajme automobil na 15 dana, da bi obišli rodno mesto, a potom da odu do mora u Grčku ili Crnu Goru. Sve rentakar agencije, bilo da je reč o stranim, ili domaćim, imaju univerzalne opšte uslove prilikom iznajmljivanja vozila. Osobe mlađe od 23. godine u većini slučajeva neće moći da iznajme automobil, mada ima onih kod kojih je 21 godina donja granica, isključivo za vozilo niže klase.

Rent-a-kar za svačiji džepPrestoničkim ulicama svakodnevno se provoza više od hiljadu iznajmljenih automobila.

Za tu uslugu mušterije rent-a-kar agencijama plaćaju od 18 do 80 evra, u zavisnosti od kategorije vozila i vremena iznajmljivanja. Dok izbor vozila može da zadovolji ukuse i izbirljivijih mušterija - od "jugića" do "mercedesa" najviše klase.

Najčešći klijenti su turisti, strana predstavništva, humanitarne i razne svetske organizacije.

- U vreme godišnjih odmora, uglavno su nam mušterije "naši" ljudi, na privremenom radu u inostranstvu - kaže Ivana Milojević, direktor marketinga "Avaka". - Obično iznajme automobil na 15 dana, da bi obišli rodno mesto, a potom da odu do mora u Grčku ili Crnu Goru.

Sve rentakar agencije, bilo da je reč o stranim, ili domaćim, imaju univerzalne opšte uslove prilikom iznajmljivanja vozila. Osobe mlađe od 23. godine u većini slučajeva neće moći da iznajme automobil, mada ima onih kod kojih je 21 godina donja granica, isključivo za vozilo niže klase.

Svi zakupci moraju da imaju minimum dve godine vozačkog staža.

Cenovnici rent-a-kar agencija u prestonici "jači" su od onih u evropskim i svetskim metropolama. Račun se formira u zavisnosti od broja dana iznajmljivanja i on ne može biti manji od 24 sata.

- Najskuplje je rentiranje vozila na dan, pa tako automobil najniže klase u toj varijanti košta oko 50 evra - kažu u Auto-moto savezu Srbije.

- U slučaju da ga iznajmite na mesec dana cena može biti čak duplo manja.

Najveći broj firmi ograničava kilometražu na 150 kilometara po danu, a svaki prekoračeni se naplaćuje između 20 i 30 centi po kilometru. Klijenti mogu da unajme i vozača, da kola opreme nosačima za skije, čamce, sedištima za bebe...

Mnogobrojne agencije nude mogućnost iznajmljivanja auta do mora po principu punog osiguranja i plaćanja po danu, što znači da je kilometraža neograničena. Benzin je, naravno, vaš trošak. Do severne Grčke, za dve nedelje treba platiti od 330 evra pa naviše, zavisno od tipa auta. Rezervacija se plaća, za ovu cenu, oko 60 evra, a ostatak onog dana kada krenete na put.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik