Salford ulaže u najsuvremeniju mljekaru u Sinju

Bez autora
Jan 23 2012

Govedarsko-mljekarska proizvodnja trebala bi oživjeti u cijeloj Dalmaciji i Lici zahvaljujući britanskom mljekarskom divu Salfordu. Ta kompanija do sredine ove godine u sinjskoj gospodarskoj zoni Kukuzovac namjerava sagraditi najsuvremeniju mljekaru vrijednu 7 milijuna eura. Kapacitet će biti 100.000 litara mlijeka na dan, s tim da će se u početku prerađivati upola manje - 50.000 litara. Posao u novim pogonima dobit će 50 radnika. Salford, tj. tvrtka Mils Mljekara Sinj sa sjedištem u Zagrebu u Kukuzovcu je prije par godina kupila 12.000 četvornih metara zemljišta. Mljekara se trebala započeti graditi prije pola godine, no zbog administrativnih zapreka u ishođenju potrebnih dozvola projekt kasni. Potvrđen im je glavni projekt i pozvane su građevinske tvrtke da podnesu ponude za gradnju mljekare. Nakon razgovora s njima izabrat će se izvođač radova. Od dolaska u Hrvatsku Salford svoj projekt temelji na preuzimanju brenda splitskog Milsa, kao i zaposlenika te kooperanata uz premještanje proizvodnje s atraktivne matične lokacije u Splitu u poslovnu zonu nadomak Sinja.

Salford ulaže u najsuvremeniju mljekaru u SinjuGovedarsko-mljekarska proizvodnja trebala bi oživjeti u cijeloj Dalmaciji i Lici zahvaljujući britanskom mljekarskom divu Salfordu.

Ta kompanija do sredine ove godine u sinjskoj gospodarskoj zoni Kukuzovac namjerava sagraditi najsuvremeniju mljekaru vrijednu 7 milijuna eura. Kapacitet će biti 100.000 litara mlijeka na dan, s tim da će se u početku prerađivati upola manje - 50.000 litara. Posao u novim pogonima dobit će 50 radnika.

Salford, tj. tvrtka Mils Mljekara Sinj sa sjedištem u Zagrebu u Kukuzovcu je prije par godina kupila 12.000 četvornih metara zemljišta. Mljekara se trebala započeti graditi prije pola godine, no zbog administrativnih zapreka u ishođenju potrebnih dozvola projekt kasni.

»Potvrđen nam je glavni projekt i pozvali smo građevinske tvrtke da podnesu ponude za gradnju mljekare. Nakon razgovora s njima izabrat ćemo izvođača radova«, kaže Vladimir Škoro, direktor Mils Mljekare Sinj.

Od dolaska u Hrvatsku Salford svoj projekt temelji na preuzimanju brenda splitskog Milsa, kao i zaposlenika te kooperanata uz premještanje proizvodnje s atraktivne matične lokacije u Splitu u poslovnu zonu nadomak Sinja. Mils već dulje od 15 godina grca u problemima i dugovanja su dvostruko veća od temeljnog kapitala. Hipotekarni dug tvrtke navodno iznosi oko 53 milijuna kuna. Međusobnim prebijanjem potraživanja Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva poljoprivrede u ožujku 2009. Županija je stekla kontrolni paket dionica, dok ostatak drže varaždinska Fima i Validus. U međuvremenu Salford je registrirao tvrtku Mils Mljekara Sinj, a splitska mljekara i dalje radi s desetinom kapaciteta.

»Želimo i da se poveća fond krava muzara u splitskom zaleđu jer bez toga nema ni budućnosti mljekarstva u regiji«, dodaje Škoro.

Mljekara u Sinju u početku će raditi s pola kapaciteta jer zasad nema dovoljno sirovine. Na sinjskom područjuj proizvede se najviše 5000 litara mlijeka na dan, a u cijeloj Dalmaciji jedva 40.000 litara.

Salford investira u prehrambenu industriju u regiji kroz tvrtku Danube Foods Group B.V. Danube Foods je holding-kompanija iz Nizozemske čiji je vlasnik New World Value Fund, investicijski fond specijaliziran za ulaganja u prehrambenu industriju na području srednje i istočne Europe. Fond je samo kroz tvrtku Danube Foods već uložio u regiji oko 170 milijuna eura u industriju za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, mineralne vode i sokova te u konditorsku industriju.

Danube Foods većinski je vlasnik triju mljekara u BiH (Mljekara Banja Luka, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica i Mljekara Sarajevo), te triju najvećih mljekara u Srbiji (Imlek Beograd, Novosadska i Subotička mljekara). Ukupna proizvodnja svih mljekara Danube Foodsa je 420 milijuna litara mlijeka, a ukupan prihod svih njihovih tvrtki doseže 340 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik