Stečaj za nelikvidne tvrtke bez zaposlenih

Bez autora
Mar 27 2011

U siječnju ove godine ukupan iznos neizvršenih obveza za plaćanje (nelikvidnost) iznosi 36,7 milijardi kuna i porastao je u odnosu na prosinac 2010 za 2,5 posto, zbog povećanja neizvršenih obveza poslovnih subjekata dugotrajno blokiranih. Od ukupnoga iznosa, manji dio, 6,1 milijardu kuna odnosi se na poslovne subjekte koji su blokirani do godinu dana. Na povećanje iznosa najviše je utjecala nelikvidnost poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi, od 181 do 360 dana, za 540 milijuna kuna te onih iznad godinu dana, za 575 milijuna kuna. Po trajanju blokade dominiraju poslovni subjekti blokirani duže od godinu dana, a među njima je najviše onih koji su u blokadi pet i više godina. Smanjen je iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, za 400 milijuna kuna.

Stečaj za nelikvidne tvrtke bez zaposlenihU siječnju ove godine ukupan iznos neizvršenih obveza za plaćanje (nelikvidnost) iznosi 36,7 milijardi kuna i porastao je u odnosu na prosinac 2010 za 2,5 posto, zbog povećanja neizvršenih obveza poslovnih subjekata dugotrajno blokiranih, kazao je u petak Ante Šimunović, član Uprave Fine na konferenciji za novinare.

Dodao je da je od ukupnoga iznosa, manji dio, 6,1 milijardu kuna odnosi se na poslovne subjekte koji su blokirani do godinu dana. Na povećanje iznosa najviše je utjecala nelikvidnost poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi, od 181 do 360 dana, za 540 milijuna kuna te onih iznad godinu dana, za 575 milijuna kuna.

Po trajanju blokade dominiraju poslovni subjekti blokirani duže od godinu dana, a među njima je najviše onih koji su u blokadi pet i više godina, kazao je Šimunović.

Smanjen je iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, za 400 milijuna kuna.

Više od 76 posto poslovnih subjekata je u dugotrajnoj blokadi, duže od godinu dana, a iznos njihova duga čini 83 posto ukupnog duga. Također porastao je iznos njihovih dospjelih dugova za plaćanje. Za pravne osobe taj porast iznosi 46 posto, a za fizičke osobe 44 posto.

Pojava insolventnosti najprisutnija je i nadalje u trgovačkoj djelatnosti, s učešćem od 33 posto u ukupnom iznosu blokada. Nakon trgovine, slijedi građevinarstvo sa 21 posto, potom prerađivačka industrija sa 14 posto, turizam sedam posto ili dvije milijarde kuna nepodmirenih dugovanja.

Po teritorijalnom principu najviše je blokiranih poslovnih subjekata u Zagrebu, s učešćem od 36,6 posto, a potom slijedi Primorsko-goranska županija sa 8,9 posto.

U Fini izdvajaju povećanje minusa Varaždinske županije, gdje je insolventnost poslovnih subjekata skočila sa 355.464 kune na 560.000 kuna. No, s druge strane, na strani dužnika nema države, koja je na strani vjerovnika, kao i velikih državnih poduzeća.

Kako se čulo, Ovršnim zakonom je propisano postupanje u slučaju kad ovrhovoditelj ne bude namiren u roku od godinu dana. Fina će pak od 2012. godine obustaviti izvršenje navedenih osnova, ako do početka iduće godine roka ovrhovoditelj ne zatraži da se nastavi s provođenjem ovrhe.

Dakle, smanjiti će se insolventnost za sve ovrhe, a veći broj tvrtki koji nemaju ni jednog zaposlenog, a takvih je 44.224, bi mogle po hitnoj proceduri završiti u stečaju.

Odgovarajući na upite, Dražen Čović, direktor javnog sektora u Fini, kazao je da je u poslovnicama Fine otvoreno 17.974 izdvojena računa, na osobni zahtjev, na koje sjedaju socijalne, porodiljne i invalidske naknade, koje su izuzete od ovrha u slučaju blokade osnovnog računa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik