Testirane 22 vrste čokolade, samo tri dobile preporuku

Bez autora
Nov 25 2025

"Stiftung Warentest" je testirao 22 mliječne i crne čokolade, a samo tri proizvoda su dobila preporuku, uključujući "Rewe Bio Edel-Vollmilch Kakao" 37%, dok je veganski "iChoc Planty Classic" ocijenjen kao „nedovoljan“.

Test je otkrio velike razlike u kvalitetu, ukusima i sadržaju kakaa, a ambalaža mnogih proizvoda takođe zahteva poboljšanje.

Čokolada postaje sve luksuzniji proizvod jer su cijene značajno porasle posljednjih godina. Međutim, čokolada se i dalje kupuje i poklanja u velikim količinama, posebno za Božić. Nova analiza njemačke organizacije "Stiftung Warentest" (broj 12/2025) pokazuje da postoje velike razlike u kvalitetu između mliječne i crne čokolade. Testirano je ukupno 22 proizvoda, a stručnjaci su procjenjivali sastojke, sadržaj kakaa i vanile, ukus i moguću kontaminaciju.

Test je otkrio velike razlike u kvalitetu, ukusima i sadržaju kakaa, a ambalaža mnogih proizvoda takođe zahteva poboljšanje.

Čokolada postaje sve luksuzniji proizvod jer su cijene značajno porasle posljednjih godina. Međutim, čokolada se i dalje kupuje i poklanja u velikim količinama, posebno za Božić. Nova analiza njemačke organizacije "Stiftung Warentest" (broj 12/2025) pokazuje da postoje velike razlike u kvalitetu između mliječne i crne čokolade. Testirano je ukupno 22 proizvoda, a stručnjaci su procjenjivali sastojke, sadržaj kakaa i vanile, ukus i moguću kontaminaciju.

Tri čokolade su dobile preporuku

Tri proizvoda su posebno impresionirala testere. Među njima se ističe čokolada "Rewe Bio Edel-Vollmilch Kakao 37%". Ova čokolada poseduje sertifikat Fair-Trade, odlična senzorna svojstva i vrhunski mikrobiološki kvalitet – nisu otkrivene štetne supstance niti mikrobi. Pored toga, relativno je jeftina, što je rezultiralo ukupnom ocenom „dobro“.

"Stiftung Warentest" napominje da, sa izuzetkom jednog proizvoda, nijedna od testiranih čokolada nije kontaminirana mikroorganizmima ili pesticidima. Međutim, mnogi proizvodi bi se mogli poboljšati kada je u pitanju pakovanje; poželjnije su tanke plastične folije koje značajno ne povećavaju težinu proizvoda.

Kritika: premalo kakaoa i salmonele u jednom proizvodu

Testeri takođe ističu da čak ni skuplje čokolade nisu uvek ubedile svojim ukusom, a visok sadržaj kakaoa od preko 40% ponekad ne može da nadoknadi loš utisak. Neke tabele imaju netačne ili neprecizne podatke o sadržaju kakaoa i vanile.

Najgori rezultat na testu dat je veganskoj čokoladi "iChoc Planty Classic", koja je dobila ocenu „nedovoljno“. Razlog su dokazi o prisustvu salmonele, koja predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. "Stiftung Warentest" je već upozorio na ovu opasnost u julu, tako da nisu testirali čokoladu.

Rezultati testa

Od 22 testirane mliječne i crne čokolade:

12 proizvoda je ocijenjeno kao „dobro“

7 proizvoda je ocijenjeno kao „zadovoljavajuće“

2 proizvoda su ocijenjena kao „dovoljno“

1 proizvod je ocijenjen kao „nedovoljno“

Detaljni rezultati testa mogu se naći u decembarskom izdanju "Stiftung Warentesta", prenosi Feniks magazin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik