Treba definisati neoporezivi limit napojnice

Bez autora
Apr 28 2024

Nerešen problem napojnica i mogućnost da se i ovaj prihod oporezuje već dugo opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.

Zato je Udruženje „Hores” odlučilo da se nadležnim ministarstvima trgovine i turizma ponovo obrati i zatraži, kako kažu, rešavanje „poreskog tretmana napojnica”. Oni, pre svega, predlažu izmenu zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast.

– Davanje napojnica je uobičajena praksa u mnogim zemljama u svetu. Praksa davanja napojnice zavisi od kulture gostiju i lokalnih ugostitelja, i najčešće se kreće u rasponu od pet do 20 odsto od cene usluge – kaže Georgi Genov, direktor Udruženja „Hores”.

– Predlažemo da se napojnica limitira i bude neoporeziva do 10 odsto vrednosti usluge, kao i da se evidentira na računu. Sav prihod od napojnica iznad zakonom neoporezivog limita bi bio oporezovan kao i ostali prihod kako bi se izbegao rizik od zloupotrebe. Neophodno je definisati godišnji neoporezivi limit dohotka od napojnica po zaposlenom, kao što je to regulisano u Hrvatskoj (do 3.600 evra na godišnjem nivou se ne oporezuje) – kaže Genov.

Iz Udruženja „Hores” poručuju da će ovako rešenje za napojnice direktno povećati zarade radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica, a svakako i povećati iznos samih napojnica.

– Iz iznosa napojnice bi se nagradili ne samo konobari ili recepcioneri već i ostali zaposleni u sektoru koji učestvuju u pružanju usluga, čime bi se zaustavilo odlivanje radne snage – kažu u ovom udruženju. Korist od zakonskog regulisanja napojnice imali bi, smatraju, svi od gostiju koji bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, uslužno osoblje veću zaradu, privrednici veći promet i profit, a država veći prihod u budžetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik