Trgovinska razmjena Hrvatske sa Srbijom približava se minusu

Bez autora
Jan 23 2012

Ured za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije pohvalio se da je Hrvatska u 2011. prvi put od 2001. godine zabilježila deficit sa Srbijom. Prema srbijanskim statističkim podacima Srbija je u prvih 11 mjeseci prošle godine u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti 430 milijuna dolara, a uvezla za 417 milijuna, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmjeni od 13 mil. dolara. Godinu prije, podsjeća B92, robna razmjena između dviju zemalja iznosila je 707 mil. dolara, pri čemu je deficit na srbijanskoj strani bio 83 mil. dolara. No, u Hrvatskoj gospodarskoj komori demantiraju te brojke. Iako je evidentno da se trgovinska suradnja sa srpske strane intenzivirala i raste po višoj stopi od hrvatske te da naš izvoz u Srbiju pada, vanjskotrgovinska razmjena i dalje je, tvrdi se, u korist hrvatskog gospodarstva. RH u prvih 11 mjeseci 2011. izvezla je u Srbiju robe za 306 milijuna eura, a uvoz iz Srbije iznosio je 233 mil. eura, što znači da je RH i dalje u trgovinskom suficitu od 73 mil. eura.

Trgovinska razmjena Hrvatske sa Srbijom približava se minusuUred za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije pohvalio se da je Hrvatska u 2011. prvi put od 2001. godine zabilježila deficit sa Srbijom.

B92 prenosi, naime, kako je prema srbijanskim statističkim podacima Srbija u prvih 11 mjeseci prošle godine u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti 430 milijuna dolara, a uvezla za 417 milijuna, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmjeni od 13 mil. dolara.

Godinu prije, podsjeća B92, robna razmjena između dviju zemalja iznosila je 707 mil. dolara, pri čemu je deficit na srbijanskoj strani bio 83 mil. dolara. No, u Hrvatskoj gospodarskoj komori demantiraju te brojke. Iako je evidentno da se trgovinska suradnja sa srpske strane intenzivirala i raste po višoj stopi od hrvatske te da naš izvoz u Srbiju pada, vanjskotrgovinska razmjena i dalje je, tvrdi se, u korist hrvatskog gospodarstva.

Sunčanica Skupnjak-Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK, kaže kako je, prema podacima DZS-a, RH u prvih 11 mjeseci 2011. izvezla u Srbiju robe za 306 milijuna eura, a uvoz iz Srbije iznosio je 233 mil. eura, što znači da je RH i dalje u trgovinskom suficitu od 73 mil. eura.

Iako se ne slažu u brojkama, hrvatski suficit potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije. Prema njegovim podacima, deficit Srbije u robnoj razmjeni s Hrvatskom u 11 mjeseci 2011. iznosio je 6,9 mil. eura, dodaje Skupnjak-Kapić. Robna razmjena dviju zemalja bila je najveća 2008., kada je iznosila 821 milijun eura, uz srpski deficit od 239 mil. eura. Hrvatske kompanije od 2000. su u Srbiju investirale više od 500 milijuna eura, među kojima najviše Agrokor, Lura, Našicecement, Vindija i Pevec.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik