Tutin: Vetrenjače pumpaju budžet

Bez autora
Apr 17 2011

Osim investitora, države i Elektroprivrede Srbije, korist od izgradnje vetro-elektrana na Pešteru, imaće i opština Tutin u kojoj je nedavno u selu Gradac u probni rad puštena prva vetrenjača u ovom delu Srbije. Ako je suditi po „probnim danima“, pešterske vetrenjače će dobro raditi i svaka će (u prvoj fazi je predviđena izgradnja još osam, a potom još 20) u jednom satu proizvoditi po 500 kilovata ekološki čiste struje, koja će se, po vrlo povoljnim cenama, isporučivati Elektroprivredi Srbije. Prva vetrenjača koštala je oko milion evra. Opština je obezbedila zemljište, potrebnu logistiku i pomoć investitoru srpsko-slovenačkoj firmi „Hidro-vint“, sa kojom smo se dogovorili da imamo i procenat od dobijene električne energije, pa će korist za našu opštinu biti velika, jer ćemo dobijeni novac uložiti u infrastrukturne objekte.

Tutin: Vetrenjače pumpaju budžetOsim investitora, države i Elektroprivrede Srbije, korist od izgradnje vetro-elektrana na Pešteru, imaće i opština Tutin u kojoj je nedavno u selu Gradac u probni rad puštena prva vetrenjača u ovom delu Srbije.

Ako je suditi po „probnim danima“, pešterske vetrenjače će dobro raditi i svaka će (u prvoj fazi je predviđena izgradnja još osam, a potom još 20) u jednom satu proizvoditi po 500 kilovata ekološki čiste struje, koja će se, po vrlo povoljnim cenama, isporučivati Elektroprivredi Srbije.

- Prva vetrenjača koštala je oko milion evra. Opština je obezbedila zemljište, potrebnu logistiku i pomoć investitoru srpsko-slovenačkoj firmi „Hidro-vint“, sa kojom smo se dogovorili da imamo i procenat od dobijene električne energije, pa će korist za našu opštinu biti velika, jer ćemo dobijeni novac uložiti u infrastrukturne objekte - kaže Bajram Aljović, načelnik opštinskog odeljenja za privredu i ekonomski razvoj.

U Tutinu očekuju da će u naredne dve godine, u takozvanoj prvoj fazi, vetrenjače u ovu opštinu doneti investicije od oko 10 miliona evra, a potom još 30 miliona evra. Za izgradnju vetro-elektrana na Pešteru, osim domaćih, zainteresovano je i puno stranih investitora. Ovakvim projektima punu novčanu (povoljni krediti) i svaku drugu podršku pruža i Evropska unija koja se zalaže za što više proizvođača obnovljive i ekološki čiste energije.

- Korist je višestruka, jer se na izgradnji vetrenjača angažuje puno ljudi i firmi iz ovog kraja, skoro svi podizvođači na prvoj vetrenjači angažovani su iz naše opštine - dodaje Aljović. Opština Tutin će i ubuduće u granicama svojih ovlašćenja pomoći svima koji se odluče da vetroelektrane grade na ovom delu Peštera.

Industrijska zona

U mesnoj zajednici Leskova, gde je izgrađena prva vetrenjača, opština Tutin planira da gradi bescarinsku i industrijsku zonu koja će uposliti oko 1.000 radnika. Do sada su obezbeđene povoljne lokacije, projekti i potrebna infrastruktura, čekaju se domaći i strani ulagači. U Tutinu su optimisti, jer je iza ovog projekta nedavno stala i Vlada Srbije, a pored buduće industrijske zone proći će i auto-put Beograd - južni Jadran.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik