U RTB „Bor“ biće uloženo 500 miliona dolara

Bez autora
Mar 16 2010

Blagoje Spaskovski, direktor Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", najavio je da će u naredne četiri godine u ovu kompaniju biti investirano više od 500 miliona dolara. Oko 270 miliona biće utrošeno na kupovinu nove rudarske i metalurške opreme i izgradnju nove topionice bakra. U toku su pregovori sa "Viktorija grupom" oko otvaranja Rudnika fosfata "Lisina". Tim potezom bi se u ovom ležištu plasirala sumporna kiselina proizvedena u krugu RTB-a koja bi se dalje iskoristila za proizvodnju veštačkog đubriva i deterdženta. Kad je u pitanju otvaranje rudnika bakra "Cerovo primarno" i rudnog ležišta Borska reka, RTB je već u pregovorima sa dvema svetskim kompanijama, "Glenkorom" i jednim investicionim fondom, a ukupna investicija je 250 miliona dolara. U Boru i Majdanpeku se do 2014. godine očekuje trostruko uvećanje proizvodnje bakra, odnosno blizu 55.000 tona.

U RTB „Bor“ biće uloženo 500 miliona dolaraBlagoje Spaskovski, direktor Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", najavio je da će u naredne četiri godine u ovu kompaniju biti investirano više od 500 miliona dolara.

Kako je rekao Spaskovski, oko 270 miliona biće utrošeno na kupovinu nove rudarske i metalurške opreme i izgradnju nove topionice bakra. On je takođe dodao da su u toku pregovori sa "Viktorija grupom" oko otvaranja Rudnika fosfata "Lisina". Tim potezom bi se u ovom ležištu plasirala sumporna kiselina proizvedena u krugu RTB-a koja bi se dalje iskoristila za proizvodnju veštačkog đubriva i deterdženta.

- Kad je u pitanju otvaranje rudnika bakra "Cerovo primarno" i rudnog ležišta Borska reka, RTB je već u pregovorima sa dvema svetskim kompanijama, "Glenkorom" i jednim investicionim fondom, a ukupna investicija je 250 miliona dolara. U Boru i Majdanpeku se do 2014. godine očekuje trostruko uvećanje proizvodnje bakra, odnosno blizu 55.000 tona - rekao je Spaskovski.

On je dodao da je jedan od primarnih ciljeva povećanje proizvodnje u livnici bakra i sistematizacija novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik