Vino Župa lider među firmama

Bez autora
Mar 28 2012

Pre samo 10 godina preduzeće „Vino Župa“ je bilo na kolenima, sa blokiranim računom, 462 radnika bez 20 plata, uplaćenih poreza i doprinosa, a u pogonima slavne vinarske industrije carovala je pustoš. Radnici se prisećaju kako te 2002. godine robe nije bilo ni na lageru. Tradicija devet zemljoradničkih zadruga, koje su se udružile davne 1956. godine, pretila je da se ugasi. Na sreću, grupa privrednika iz Aleksandrovca, predvođena Radomirom Šljivićem, rešila je da ne dozvoli dalje propadanje. Poslovičan župski lokalpatriotizam i preduzimljivost pokazali su se na delu. Za proteklih 10 godina, uložili su više od 50 miliona evra u osavremenjivanje pogona, pokrenuli su proizvodnju sokova od voća i povrća, destilovanih alkoholnih pića, vina, raznih koncentrata, pirea, zamrznutog voća i povrća.

Vino Župa lider među firmamaPre samo 10 godina preduzeće „Vino Župa“ je bilo na kolenima, sa blokiranim računom, 462 radnika bez 20 plata, uplaćenih poreza i doprinosa, a u pogonima slavne vinarske industrije carovala je pustoš.

Radnici se prisećaju kako te 2002. godine robe nije bilo ni na lageru. Tradicija devet zemljoradničkih zadruga, koje su se udružile davne 1956. godine, pretila je da se ugasi.

Na sreću, grupa privrednika iz Aleksandrovca, predvođena Radomirom Šljivićem, rešila je da ne dozvoli dalje propadanje. Poslovičan župski lokalpatriotizam i preduzimljivost pokazali su se na delu. Za proteklih 10 godina, uložili su više od 50 miliona evra u osavremenjivanje pogona, pokrenuli su proizvodnju sokova od voća i povrća, destilovanih alkoholnih pića, vina, raznih koncentrata, pirea, zamrznutog voća i povrća.

U kompaniji „Vino Župa“ sada radi 1.500 ljudi. To je bezmalo jedini primer domaće privatizacije u Rasinskom okrugu koji je dao rezultate, a da nije smanjio broj radnika. Pritom, od preuzetih dugovanja, nijedan dinar im nije otpisan.

- Nije bilo lako, posebno što smo vratili sve zatečene dugove i obaveze prema državi - ističe u razgovoru za „Novosti“ Rade Jevtović, generalni direktor „Vino Župe“.

- Ključ uspeha je zaokružena proizvodnja i širok asortiman usluga i distribucije proizvoda. Prisutni smo na praktično svim svetskim tržištima. Kada bi dolazilo do stagnacije u nekoj od ponuda, orijentisali smo se na druge proizvode. Tako smo odoleli i drastičnom padu kupovne moći.

Sa kapitalom su počeli da se šire.

- Trenutno smo većinski vlasnici „Vinarska vizba povadarje“ u Makedoniji (93,25 odsto), „Fruto Vino Župa“ - Blace (100 odsto), kao i „Župa - drvo stil“, „Hepak-Mostar“ sa 33 odsto vlasništva - svi su ti kapaciteti maksimalno iskorišćeni - predočavaju nam menadžeri „Vino Župe“. Oni dodaju da su i hladnjače pune (u Blacu - 2.200 tona, u „Povadarju“ od 40.000 litara).

Od postojeće Fabričke laboratorije za fizičko-hemijska mikrobiološka ispitivanja napravljena je akreditovana institucija koja se bavi naučno-istraživačkim ispitivanjem i za potrebe „Vino Župe“, za državne organe i strana pravna lica. Godišnje urade oko 200.000 analiza! A od voznog parka, napravili su „Lider trans trejd,“ koji se bavi transportom i špedicijom. Godišnje im donosi prihode veće od 200 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik