
Novi pad cene tovljenika u Nemačkoj na 1,60 evra za kilogram pravi pritisak na tržište jer velike farme pokušavaju da prodaju viškove sirovine kako u Evropi, tako i van unije.
– Razlog su velika ponuda na tržištu i slabija tražnja potrošača. Zbog toga klaničari traže novo snižavanje cena u otkupu. Ponuda svinja je velika u čitavoj EU i zato nema lepih vesti za uzgajivače svinja – ističe ekonomista Petar Jovičić.
Nemačko udruženje mesne industrije (VDF) procenjuje da izgubljeni prihodi nastali zbog zabrane izvoza nemačke svinjetine u Kinu iznose oko milijardu evra. Rasplet na tržištu svinjetine je logičan. Kina je, sredinom septembra, uvela privremene antidamping carine od 15,6 do 62, 4 odsto na svinjsko meso iz Evropske unije. Ovo je urađeno nakon istrage o dampingu, koji je, po tvrdnjama Pekinga, naneo veliku štetu kineskoj industriji. Niže dažbine dobile su samo kompanije iz Španije, Danske i Holandije koje su sarađivale u postupku, dok su ostali proizvođači pogođeni maksimalnom stopom.
Polako se obistinjuju procene stručnjaka da je na udaru izvoz svinjskog mesa iz EU vredan više od dve milijarde dolara, što počinje da pravi pometnju na unutrašnjem, ali i drugim tržištima.
Ovo objašnjava i najnovije prilike na tržištu svinjetine u Srbiji koje se, u prvoj polovini godine, donekle stabilizovalo. Predstavnici mesno-prerađivačke industrije protekle sedmice zatražili su od Ministarstva poljoprivrede da ubrza proceduru za uvoz zamrznutog svinjskog mesa. Istovremeno, uzgajivači svinja insistiraju na uvođenju kvota kako bi se zaštitilo domaće tržište i tvrde da nestašice nema. Cena je čak i snižena u odnosu na raniji period – na 180 dinara po kilogramu.
Predsednica Unije proizvođača svinja Srbije Sanja Ćelebićanin nedavno je potvrdila za naš list da nestašice nema, kao i da je poznato koliko tovljenika imamo.
Ona je rekla da prvo treba uraditi analizu domaćih potreba, kao i da rashlađenog mesa ima dovoljno za maloprodaju, dok za smrznuto meso treba uvesti precizne kriterijume i kvote za uvoz, i to samo kada domaće količine budu potrošene. Kako je istakla, otkupne cene bile su oborene na 180, 190 dinara, a 200 dinara po kilogramu bio je u novembru maksimum koliko su proizvođači dobijali.
Ministarstvo poljoprivrede najavilo je analizu tržišta i konkretne mere sa ciljem očuvanja domaće proizvodnje.
Protekli period za naše farmere je bio cenovno povoljan, što je i domaća industrija koristila. Pozitivno je i to što je uvoz svinjskog mesa smanjen u prvih sedam meseci ove godine i to za 5.000 tona u odnosu za isti period 2024.
Sektor svinjarstva u Srbiji ulazi u period u kojem se prvi put posle gotovo decenije pada naziru znaci oporavka. Kako je nedavno objavio portal „Agropres”, iako je broj grla i dalje ispod petogodišnjeg proseka, tokom 2024. godine zabeležen je rast ukupnog stanja svinja od 9,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Taj trend uliva izvesnu nadu, ali ne menja činjenicu da je proizvodnja i dalje 13,4 odsto ispod višegodišnjeg nivoa, dok se u 2025. očekuje umereno povećanje od oko tri odsto.