Vlada ponovo aktivira naftne tankove

Bez autora
Mar 27 2011

Naftne tankove u Baru, Lipcima, Bijelom Polju i pogonskog goriva Cerovo, crnogorska Vlada je odlučila da valorizuje kroz privatno-javno partnerstvo ili izdavanjem u zakup. Vlada je zadužila ministarstva finansija i ekonomije da odrade taj posao. U Informaciji o petrolejskim instalacijama u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, i bjelopoljskom skladištu pogonskog goriva Cerovo navedeno je da su skladišta naftnih derivata izgradili bivše Savezna direkcija za robne rezerve i Jugopetrol Kotor. Nakon završene investicije, razgraničeni su vlasnički djelovi sa tačno određenim procentima vlasništva nad zemljištem i objektima. Ugovorima zaključenim 3. marta 1999. godine između Savezne direkcije za robne rezerve, koja više ne postoji i Jugopetrola, regulisani su njihovi odnosi u pogledu rukovanja i održavanja skladišta, inventara, skladištenja, čuvanja i obnavljanja robe Saveznih robnih rezervi za skladišta naftnih derivata u Baru, Lipcima i Bijelom Polju.

Vlada ponovo aktivira naftne tankoveNaftne tankove u Baru, Lipcima, Bijelom Polju i pogonskog goriva Cerovo, crnogorska Vlada je odlučila da valorizuje kroz privatno-javno partnerstvo ili izdavanjem u zakup.

Premijer Crne Gore dr Igor Lukšić to je najavio prilikom nedavne radne posjete Kotoru, a Vlada je zadužila ministarstva finansija i ekonomije da odrade taj posao.

Istorija

U Informaciji o petrolejskim instalacijama u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, i bjelopoljskom skladištu pogonskog goriva Cerovo navedeno je, kako piše agencija Mina biznis, da su skladišta naftnih derivata izgradili bivše Savezna direkcija za robne rezerve i Jugopetrol Kotor.

Nakon završene investicije, razgraničeni su vlasnički djelovi sa tačno određenim procentima vlasništva nad zemljištem i objektima.

- Ugovorima zaključenim 3. marta 1999. godine između Savezne direkcije za robne rezerve, koja više ne postoji i Jugopetrola, regulisani su njihovi odnosi u pogledu rukovanja i održavanja skladišta, inventara, skladištenja, čuvanja i obnavljanja robe Saveznih robnih rezervi za skladišta naftnih derivata u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, navodi se u Informaciji.

Odlukom Savjeta ministara Srbije i Crne Gore od 4. aprila 2003. godine sva nepokretna imovina koja nije bila potrebna bivšim saveznim organima za dalje korišćenje, a nalazila se na teritoriji Crne Gore, dodijeljena je na korišćenje, upravljanje i raspolaganje Crnoj Gori.

Preuzimanje

Na osnovu te odluke, kako piše agencija, Vlada Crne Gore preuzela je pokretnu i nepokretnu imovinu Savezne direkcije za robne rezerve.

U cilju zaštite, sprečavanja devastiranja i valorizacije imovine preuzete od Direkcije za savezne robne rezerve, Vlada Crne Gore je osnovala preduzeće Montenegro Bonus.

Na Montenegro Bonus je prenijeto pravo korišćenja, upravljanja i raspolaganja nepokretnom i pokretnom imovinom bivše Savezne direkcije za robne rezerve, uključujući i skladišta naftnih derivata u Baru, Lipcima i Bijelom Polju.

Država je vlasnik 79,58 odsto ukupnih instalacija u Lipcima. Instalacija posjeduje tri rezervoara, od kojih je jedan kapaciteta pet hiljada kubnih metara, a dva od po 2,6 hiljada kubika. Jedini vlasnik rezervoara je država.

Država ima vlasništvo od 94 odsto nad instalacijama u Bijelom Polju i 100 odsto vlasništva nad rezervoarima kapaciteta 27 hiljada kubnih metara.

Na petrolejskoj instalaciji u Baru država posjeduje tri rezervoara. Kapacitet rezervoara za mazut iznosi 15 hiljada kubika, a dva za bijelu robu 1,3 hiljade kubnih metara. Vlasništvo države nad ostalim dijelom instalacije je oko 22 odsto.

- Usljed nemogućnosti pristupa i korišćenja imovine koja se tiče skladišta naftnih derivata i u cilju uknjižavanja vlasništva nad njima, Montenegro Bonus i državni tužilac su pokrenuli sudske sporove. Tokom 2004. godine, nakon pokretanja sporova, pod nejasnim okolnostima, dolazi do novog upisa kod Direkcije za nekretnine – Područna jedinica Kotor, Bar i Bijelo Polje, na Jugopetrol, konstatovano je u Informaciji.

Sudski sporovi još nijesu okončani.

Sud

Iako je Privredni sud u Podgorici donio privremene mjere u cilju korišćenja spornih skladišta, Montenegro Bonus, osim skladišta za mazut u Baru, nije bio u mogućnosti da koristi ostala.

Skladište pogonskog goriva Cerovo vlasništvo je države i njegov kapacitet je 21 hiljada kubnih metara, odnosno sedam rezervoara pojedinačne zapremine po tri hiljade kubika. Vlada je zaključkom od 27. januara ove godine ovo skladište dala Opštini Bijelo Polje na privremeno upravljanje i korišćenje.

Vlada je valorizaciju skladišta predložila imajući u vidu njihov značajan potencijal i mogućnost valorizacije.

- U cilju unapređenja konkurentnosti na energetskom ili tržištu naftnih derivata Vlada je definisala set mjera koje će doprinijeti da se kapaciteti i infrastruktura koja postoji u Crnoj Gori stavi u funkciju i da imamo veću konkurentnost, što bi značilo i manje cijene u nekom srednjoročnom periodu i bolje usluge za potrošače, rekao je u četvrtak, nakon sjednice Vlade, ministar finansija dr Milorad Katnić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik