Za projekte iz IPA programa prekogranične saradnje 15 miliona evra

Bez autora
Apr 01 2012

Lokalnim samoupravama iz Srbije i Mađarske do 30. maja ove godine na raspolaganju je 15 miliona evra za projekte koji se finansiraju iz IPA programa prekogranične saradnje. Za manje projekte opštinama i gradovima u Srbiji na raspolaganju su iznosi od 50.000 evra do 1,5 miliona evra za velike infrastrukturne projekte.Lokalne samouprave moraju učestvovati sa deset posto vrednosti projekta na početku realizacije, što im se kasnije refundira iz IPA programa, a dužne su da obezbede i sufinansiranje čitavog projekta sa 15 posto sredstava.

Za projekte iz IPA programa prekogranične saradnje 15 miliona evraLokalnim samoupravama iz Srbije i Mađarske do 30. maja ove godine na raspolaganju je 15 miliona evra za projekte koji se finansiraju iz IPA programa prekogranične saradnje.

Za manje projekte opštinama i gradovima u Srbiji na raspolaganju su iznosi od 50.000 evra do 1,5 miliona evra za velike infrastrukturne projekte. Lokalne samouprave moraju učestvovati sa deset posto vrednosti projekta na početku realizacije, što im se kasnije refundira iz IPA programa, a dužne su da obezbede i sufinansiranje čitavog projekta sa 15 posto sredstava.

Iz budžeta Vojvodine i ove godine će biti izdvojeno oko 20 miliona dinara za pomoć lokalnim samoupravama u sufinansiranju projekata.

U trećem pozivu će biti podržani programi iz oblasti obrazovanja, kulture i infrastrukturni projekti, a blagu prednost će imati projekti koji su u vezi sa Dunavskom strategijom.

Dosadašnje iskustvo u prethodna dva poziva za prekograničnu saradnju sa Mađarskom je pozitivno, a karakteristično je da su lokalne samouprave iz cele Vojvodine uključene u ovaj treći program.

Srbija je prethodnih godina pokazala veliku spremnost za učešće u ovakvim projektima, s obzirom na to da je ostalo neiskorišćeno svega 1,5 miliona evra, što je oko jedan posto raspoloživih sredstava iz ovog IPA programa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik