Zahtevi za subvencionisane kredite od četvrtka

Bez autora
Jan 25 2011

Većina banaka koje žele da odobravaju subvencionisane kredite građanima još nije potpisala ugovore sa državom, ali kako kažu, postupak je u proceduri i do kraja januara sve će biti parafirano. Ovo nije ništa novo, jer je praksa svake godine da se banke i država tokom januara dogovaraju, a da kredite odobravaju od februara.Nepisano je i pravilo da se ugovori prvo potpisuju sa velikim bankama. Tako je Komercijalna banka parafirala sva potrebna dokumenta i od četvrtka će početi da prima zahteve. Isto je učinila i Inteza...

Zahtevi za subvencionisane kredite od četvrtkaVećina banaka koje žele da odobravaju subvencionisane kredite građanima još nije potpisala ugovore sa državom, ali kako kažu, postupak je u proceduri i do kraja januara sve će biti parafirano.

Ovo nije ništa novo, jer je praksa svake godine da se banke i država tokom januara dogovaraju, a da kredite odobravaju od februara. Nepisano je i pravilo da se ugovori prvo potpisuju sa velikim bankama. Tako je Komercijalna banka parafirala sva potrebna dokumenta i od četvrtka će početi da prima zahteve. Isto je učinila i Inteza. Rajfajzen banka namerava da učestvuje u subvencionisanom kreditiranju građana i trenutno je u procesu utvrđivanja konkretne ponude kredita.

Građani su nestrpljivi, jer su ove godine subvencije znatno manje nego lane, a i dalje vlada veliko interesovanje za stambene i kredite za kupovinu “punta”. Trenutno je zastoj u Fondu za razvoj koji treba da dostavi bankama ugovore. Država je ove godine bila veoma skromna kada je u pitanju ukupna suma subvencionisanih kredita.

Naime, odobrila je samo sedam milijardi dinara, od toga za stambene kredite 1,6 milijardi dinara ili za 1,2 milijarde dinara manje nego lane. Uz to su i uslovi pooštreni.

Učešće

Prema novim uslovima, građani koji budu uzimali subvecnionisani stambeni kredit moraće ove godine da izdvoje deset odsto učešća, dok je lane to bilo upola manje. Kamatna stopa iznosi 4,95 odsto plus šestomesečni euribor, odnosno u ovom trenutku 6,14 odsto godišnje. Zasad je jedino Komercijalna banka ponudila grejs period od 12 meseci kako bi klijentima olakšala otplatu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik