Zrenjanin proširuje slobodnu zonu

Bez autora
Jan 23 2012

Lokalna samouprava grada na Begeju spremna je da za trinaest ovdašnjih kompanija već ovog proleća obezbedi povoljnije uslove poslovanja i omogući im korišćenje svih pogodnosti Slobodne zone Zrenjanin. Gradsko veće je, naime, uz elaborat o opravdanosti, u ponedeljak na sednici usvojilo i odluku o proširenju gradske Slobodne zone industrijskim zonama „Bagljaš“ i „Ečka-Jugoistok“. Time su formalno stvoreni uslovi da se zahtev za proširenje zrenjaninske Slobodne zone nađe pred nadležnom upravom Ministarstva finansija. Očekuje se njegova brza i uspešna realizacija, uz najavu da bi 13 preduzeća iz industrijskih, moglo da se nađe u režimu Slobodne zone već 1. aprila. U godini kada se očekuje produbljenje ekonomske krize, a svi strepe od pada obima industrijske proizvodnje i od povećanja nezaposlenosti, nije samo utisak, gradska vlast u Zrenjaninu povukla je odličan potez.

Zrenjanin proširuje slobodnu zonuLokalna samouprava grada na Begeju spremna je da za trinaest ovdašnjih kompanija već ovog proleća obezbedi povoljnije uslove poslovanja i omogući im korišćenje svih pogodnosti Slobodne zone Zrenjanin.

Gradsko veće je, naime, uz elaborat o opravdanosti, u ponedeljak na sednici usvojilo i odluku o proširenju gradske Slobodne zone industrijskim zonama „Bagljaš“ i „Ečka-Jugoistok“. Time su formalno stvoreni uslovi da se zahtev za proširenje zrenjaninske Slobodne zone nađe pred nadležnom upravom Ministarstva finansija. Očekuje se njegova brza i uspešna realizacija, uz najavu da bi 13 preduzeća iz industrijskih, moglo da se nađe u režimu Slobodne zone već 1. aprila.

U godini kada se očekuje produbljenje ekonomske krize, a svi strepe od pada obima industrijske proizvodnje i od povećanja nezaposlenosti, nije samo utisak, gradska vlast u Zrenjaninu povukla je odličan potez. Doduše, pripreme za proširenje Slobodne zone, koja je osnovana još 2005, ali nije baš uspela da se afirmiše i opslužuje samo jednu veću slovenačku firmu, trajale su cele 2011. Projekat bi sada trebalo da omogući brži razvoj najveće opštine u Banatu i ostvarivanje svih strateških ciljeva.

- Iz industrijske zone „Bagljaš“ u novom režimu poslovanja našao bi se nemački „Drekslmajer“. A iz zone „Ečka-Jugoistok“ 12 firmi domaćih i stranih investitora, koji su potvrdili spremnost da pristupe Slobodnoj zoni. Značajno je da se „Ečka-Jugoistok“ prostire na više od 50 hektara, zemljište je kompletno infrastrukturno opremljeno i funkcionalno povezano sa Slobodnom zonom. To je izazov za druge kompanije da dođu i započnu poslovanje u Zrenjaninu, jer ima još slobodnih placeva - čulo se na Gradskom veću.

Prema iznetoj projekciji, proširenje Slobodne zone sa 13 kompanija omogućiće da ukupna vrednost proizvodnje već u 2012. dostigne skoro 200 miliona evra. Toliki će biti i izvoz, uz direktno zaposlenje 2.000 radnika i angažovanje još oko 3.600 iz kooperantskih firmi. Bez obzira na recesiju, kompanije planiraju umeren rast do 2015. Samo „Drekslmajer“, zahvaljujući uspostavljanju saradnje sa „Fijatom“, već ove godine najavljuje investiciju u proširenje pogona od 1,9 miliona evra, otvaranje nekoliko stotina radnih mesta i izvoz od 178 miliona evra.

Vredi istaći da firme koje uskoro treba da počnu poslovanje u Slobodnoj zoni, donose višestruku dinamiku na zrenjaninskoj privrednoj sceni, ali i nove tehnologije. Tako, na primer, „Medikal vesta disposal“ jedini u Srbiji proizvodi opremu za uklanjanje medicinskog otpada. „Meta tran“, fabrika iz korejskog sistema, snabdeva delovima „Kiju“ i „Hjundai“, a „Altis hemikal“ uz proizvodnju industrijskih maziva i motornih ulja, raspolaže tehnologijom za reciklažu tečnosti za hlađenje motora.

A kolika je energičnost lokalne samouprave u privlačenju novih investitora, svedoči i podatak pokretanja postupka za otuđenje građevinskog zemljišta u zoni „Ečka-Jugoistok“ po ceni manjoj od tržišne. Grad je spreman da se odrekne oko 18 miliona dinara, kolika bi bila pomoć švajcarskoj kompaniji „Guta verke“, za otvaranje fabrike bitumenskih krovnih ploča. Investicija je vedna osam miliona evra, zaposlila bi 110 radnika i gotovo svu produkciju plasirala bi na inostrano tržište.

“Ečka-Jugoistok“ najuređenija

Grad ima preduzeće za upravljanje Slobodnom zonom i, uz minimalno ulaganje u logistiku, od 100.000 evra, omogućiće kompanijama nesmetani rad. Zona „Ečka-Jugoistok“ veliki je adut Zrenjanina u privlačenju stranih investitora, jer je jedna od najuređenijih u Srbiji, sa kompletnom infrastrukturom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik